Foto: EPA
Foto: EPA

Izkopane nagrobnike so predstavili v prisotnosti rabina judovske skupnosti v Varšavi Icchaka Rapoporta in predstavnika rabinske komisije za judovska pokopališča Filipa Szczepanskega. To so judovski nagrobniki (v hebrejščini imenovani matzevah oziroma matzevot v množini), ki so jih izkopali izpod umetne gomile zunaj obzidja judovskega pokopališča v mestu Bialystok.

Najstarejši izkopani matzevot je iz leta 1809, zapis na njem pa sporoča: "Tukaj leži skromna Rahela, Jicakova hči. Umrla je 3. tamuza 5569. Naj bo njena duša povezana z vezjo večnega življenja." Prav tako so ugotovili, da nagrobniki izvirajo iz nekdanjega rabinskega pokopališča, ki je bilo edino delujoče judovsko pokopališče v Bialystoku od začetka do sredine 19. stoletja.

Rabin judovske skupnosti v Varšavi Icchak Rapoport na javni predstavitvi kamnov, ob njem stoji predstavnik rabinske komisije za judovska pokopališča Filip Szczepanski. Foto: EPA
Rabin judovske skupnosti v Varšavi Icchak Rapoport na javni predstavitvi kamnov, ob njem stoji predstavnik rabinske komisije za judovska pokopališča Filip Szczepanski. Foto: EPA

"Izkopavanje na gomili je končano," je po pisanju portala Jewish Heritage Europe sporočila vodilna raziskovalka tamkajšnjega pokopališča Heidi M. Szpek, zaslužna profesorica univerze v Washingtonu in avtorica knjige o pokopališču Bagnowka. Obnovitvena dela, ki so se začela leta 2016, financira in nadzoruje Projekt obnove pokopališča v Bialystoku (Bialystok Cemetery Restoration Project - BCRP) s sedežem v ZDA. Dela izvajajo občinski delavci z dovoljenjem tako lokalne oblasti kot tudi urada glavnega poljskega rabina. Vse izkopane kamne bodo prestavili v ograjeni del pokopališča Bagnowke.

Med 120 nagrobniki jih ima 119 skalnato obliko (veliki kosi kamna z eno gladko stranjo, na kateri je vklesan epitaf), eden od nagrobnikov pa je stela (gladko izklesana plošča oziroma steber). "Prvi pregled teh nagrobnikov, ki so na splošno v izvrstnem stanju, je razkril, da nekateri vključujejo regionalni simbol ljudske umetnosti plavice (cvetica, znana tudi kot modri glavinec ali modriš, op. a.)," je še povedala Heidi M. Szpek, ki je tudi že prevedla nekatere epitafe in sestavila sezname imen ljudi, ki so jim postavili te nagrobnike.

Foto: EPA
Foto: EPA

Pokopališče so po drugi svetovni vojni pod komunističnim režimom, natančneje v 60. letih preteklega stoletja, ukinili in ga spremenili v velik osrednji mestni park. Izruvane matzevote so prepeljali na območje tik pred ograjenim delom pokopališča Bagnowka, ki je edino ohranjeno judovsko pokopališče v Bialystoku, največjem mestu v severovzhodnem delu Poljske. Nagrobnike so nato zakopali pod zemljo, s čimer je tam nastala kar tri metre visoka gomila.