Narodna zbirka pohištva Mobilier National v teh dneh sestavlja seznam predmetov iz svojega skladišča, ki jih bodo septembra prodali na dražbi. Za zdaj še niso podali nobenih oprijemljivih podatkov o tem, kateri predmeti bodo na prodaj, francoski mediji pa poročajo, da gre za približno sto artefaktov iz 19. stoletja, večinoma iz obdobja vladarja Louisa-Philippa I. (1830–1848). Načeloma se zelo redko zgodi, da na trg naenkrat pride toliko deklasificiranih predmetov iz državne zbirke.

Mobilier National, ki s pohištvom opremlja tudi Elizejsko palačo, ima v svojih skladiščih več kot 130 tisoč preprog, lestencev, stolov, miz in drugih predmetov. Foto: EPA
Mobilier National, ki s pohištvom opremlja tudi Elizejsko palačo, ima v svojih skladiščih več kot 130 tisoč preprog, lestencev, stolov, miz in drugih predmetov. Foto: EPA

Ne bodo "razprodajali družinske srebrnine"
Dražbo bodo organizirali v okviru Dnevov kulturne dediščine, torej 21. in 22. septembra. Ves izkupiček od prodaje predmetov bo dobil Sklad za pariške in francoske bolnišnice; njegova predsednica je francoska prva dama Brigitte Macron.

Predsednik ustanove Mobilier National Hervé Lemoine je pojasnil, da bodo na seznam za prodajo umestili samo predmete, ki niso pomembni za nacionalno dediščino in niso bili v lasti kakšne velike zgodovinske osebnosti. Za časnik Le Figaro je pripomnil, da se bodo morali kuratorji soglasno strinjati o prodaji vsakega predmeta, da bi se tako izognili nespametni "razprodaji družinske srebrnine".

Mobilier National, ki s pohištvom opremlja tudi Elizejsko palačo, ima v svojih skladiščih več kot 130 tisoč preprog, lestencev, stolov, kosov keramike, porcelana, miz in drugih predmetov. Ker so bili lani tarča kritik zaradi domnevno nesmotrnega upravljanja državne lastnine, so javno objavili popis 78 tisoč predmetov.

Ustvarili bodo projekte za obrtnike in ustvarjalce
Organizacija, ki deluje pod okriljem ministrstva za kulturo, je napovedala, da bodo – v pomoč obrtnikom in umetnikom – v tem obdobju naročali nova dela in restavratorske projekte. "Najprej bomo obrtnike pozvali, naj se prijavijo na razpise za obnovo cele narodne zbirke," je Lemoine napovedal za FranceInfo. "Naslednji korak bo ustanovitev odbora za nabavo, ki mu bodo lahko mladi oblikovalci in ustvarjalci predlagali svoje ideje in projekte."

Kuratorji se bodo morali soglasno strinjati o prodaji vsakega predmeta, da bi se tako izognili nespametni
Kuratorji se bodo morali soglasno strinjati o prodaji vsakega predmeta, da bi se tako izognili nespametni "razprodaji družinske srebrnine". Foto: EPA

Zdravstveni delavci junaki v maniri Asterixa
Francoske bolnišnice bodo prav tako prejemnice izkupička od prodaje originalnih risb nedavno umrlega soavtorja stripa Asterix Alberta Uderza. "Mojega moža je grozno ganila zdravstvena kriza, ki jo prestajamo," je v izjavi za javnost zapisala Uderzova vdova Ada. "Mesec dni po smrti hočeva s hčerko Sylvie dokončati to, kar bi naredil že sam. Podpreti hočeva zdravstvne delavce, nove junake vsake francoske vasi!"

Na dražbi bodo ponudili tri originalne ilustracije iz stripov o Asterixu in dve iz drugih Uderzovih projektov. Najdragocenejše so seveda prve: strani iz stripov La Galère d’Obélix (Obelixova galeja), Astérix et Latraviata (Asterix in pevka) in La Rose et le Glaive (Vrtnica in meč). Vsaka stran bo po trenutni napovedi dosegla ceno med 80 in 120 tisoč evri.