V 11.000 let starem feničanskem mestu Baablek stojijo ostanki trojice templjev, posvečenih Jupitru (na posnetku), Veneri in Merkurju. Foto: EPA
V 11.000 let starem feničanskem mestu Baablek stojijo ostanki trojice templjev, posvečenih Jupitru (na posnetku), Veneri in Merkurju. Foto: EPA

Lokalni mediji poročajo, da so bombe priletele le 500 metrov od ruševin. Libanonski minister za kulturo Mohamad Mortada je za portal New Arab potrdil, da tempeljski kompleks in preostala bližnja kulturna dediščina nista bila poškodovana. A je ob tem poudaril, da je stanje negotovo, saj Izrael nadaljuje zračno bombardiranje Libanona.

11.000 let staro feničansko mesto
Mortada je po napadu pozval tudi k mednarodni akciji. Kot je povedal, je libanonskemu delegatu Unesca naložil, naj sporoči nujnost situacije. "Unesco je odgovoren za pregledovanje teh krajev, in misijo smo prosili, naj obvesti ZN in njegov Varnostni svet, naj od Izraela zahtevata spoštovanje mednarodnih zakonov in naj ne škodujejo naši dediščini," je dejal po pisanju Art Newsa.

Med koncem tedna je bilo na družbenih omrežjih objavljenih več posnetkov, na katerih je bilo mogoče videti velik oblak dima, ki se je dvigal za monumentalnimi stebri znamenitega Jupitrovega templja v Baalbeku.

Céline Semaan, ustanoviteljica Slow Factory, neprofitne umetniške organizacije, ki se ukvarja s človekovimi pravicami, je prav tako objavila posnetek Baalbeka in ob njem na Instagramu zapisala: "Kako lahko dovolimo, da naša dediščina gori v plamenih, medtem ko se brišejo naši glasovi in naša prisotnost iz vsakega samcatega kraja v tako imenovanem civiliziranem svetu?" Ob istem posnetku pa je na omrežju X zapisala: "Izrael zdaj bombardira Baalbek v Libanonu in napada blizu starodavnih templjev, Unescove svetovne dediščine, ki stoji že več kot 11.000 let. Izrael, entiteta, stara še niti 80 let, zdaj grozi, da bo izbrisala temeljni kamen človeške zgodovine."

Templji, posvečeni trojici rimskih bogov
V 11.000 let starem feničanskem mestu stojijo ostanki trojice templjev, posvečenih rimskim božanstvom – poleg Jupitra tudi Veneri in Merkurju. Ogromni templji so bili zgrajeni v razponu več kot dveh stoletij ter so služili kot priljubljena svetišča in kraji verskih romanj. Baalbek, ki je bil eno od najpomembnejših verskih središč feničanske države, je svojo vlogo ohranil tudi v času razcveta starorimskega cesarstva. V Baalbeku so se do danes ohranili tudi številni orjaški kipi božanstev.

Poziv Unescu, naj zaščiti vsaj "kamne"
Pri Unescu so o Baalbeku zapisali, da je "s svojimi ogromnimi zgradbami eden najboljših primerov cesarske rimske arhitekture na njenem vrhuncu." Od stopnjevanja zračnih napadov na Libanon, ki jih je Izrael začel 23. septembra in jim v preteklem tednu pridružil še kopensko invazijo, je bilo razseljenih že več kot milijon Libanoncev.

Minister Mortada je dejal še, da so ZN-u sporočili: "Če ne morete ustaviti kršitev nad civilisti, naj bo, vendar vsaj poskrbite, da bodo naši (starodavni) kamni zaščiteni."