Cerkev svetega Porfirija v Gazi velja za tretjo najstarejšo cerkev na svetu in je ključno svetišče za lokalno krščansko skupnost. 19. oktobra lani jo je zadel izstrelek, v napadu je umrlo najmanj 18 ljudi.

Zvonik in minaret na kompleksu grške pravoslavne cerkve svetega Porfirija v Gazi. Foto: Wikipedia
Zvonik in minaret na kompleksu grške pravoslavne cerkve svetega Porfirija v Gazi. Foto: Wikipedia

"Ob devetih zvečer smo slišali močan udarec v stavbi, kjer živimo znotraj cerkvenega kompleksa," je za The Art Newspaper povedal Emad Vafa El Sajegh, predsednik upravnega odbora Krščanskega združenja mladih moških v Gazi in eden od razseljenih prebivalcev, ki bivajo v cerkvenem kompleksu. Izstrelek je zadel mesto, kjer sicer spijo El Sajehovi štirje otroci in sedem drugih, ter poškodoval strop in eno od sten, ki je nato padla v pritličje. Otroci so bili v času napada drugje v naselju, saj so pomagali drugim prebivalcem. En človek je bil resno poškodovan in so ga morali operirati, druga dva pa sta utrpela lažje poškodbe, je še povedal El Sajeh. Dodal je, da bi lahko, če bi raketa eksplodirala, uničila površino več kot 150 kvadratnih metrov.

Svetovni svet cerkva obsodil napad
Svetovni svet cerkva (WCC), katerega članica je tudi cerkev svetega Porfirija, je v zapisu na svoji spletni strani obsodil napad. "WCC je obsodil napade na cerkve, verske objekte, bolnišnice, šole in kraje, kjer so civilisti," je za The Art Newspaper dejal Jerry Pillay, generalni sekretar te organizacije. WCC je sporočil še, da vzdržuje tesne stike z "brati in sestrami, prisotnimi v kompleksu". Pillay je napovedal obisk Gaze še v tem tednu, kamor naj bi se odpravil z dvema krščanskima humanitarnima organizacijama (ACT Alliance in Caritas Internationalis). A so ga raje prestavili zaradi "trenutne situacije". "Kot WCC pozivamo vse strani, naj končajo to vojno in nato razmislijo o tem, kako omogočiti ljudem, da mirno živijo skupaj v tej deželi. WCC bo še naprej molil in delal za mir v Gazi, v Sveti deželi in drugod po svetu," je še dejal Pillay.

Brez Unescove obsodbe napada
Unesco ni obsodil napada, tiskovni predstavnik organizacije je za The Art Newspaper dejal, da "ostaja izjemno zaskrbljen zaradi razmer v Gazi glede kulturne dediščine in ponavlja obveznosti vseh akterjev, da se dosledno držijo mednarodnega prava. (...) Unesco opozarja, da se ne bi smelo ciljati kulturnih dobrin ali jih uporabljati v vojaške namene, saj se štejejo za civilno infrastrukturo." Unesco je v predhodni oceni škode, ki temelji predvsem na satelitskih podatkih, cerkev uvrstil na seznam krajev, ki so utrpeli škodo pred tem zadnjim napadom.

Cerkev svetega Porfirija na posnetku iz leta 2022. Foto: Wikipedia
Cerkev svetega Porfirija na posnetku iz leta 2022. Foto: Wikipedia

Na začetku 5. stoletja zgrajena prvotna cerkev
Cerkev svetega Porfirija je pomembno mesto za kristjane na območju Gaze. Glede na ocene gre za okoli tisočglavo skupnost, v kateri so večinoma grški pravoslavci. Cerkev je bila zgrajena leta 407 in je bila v 7. stoletju spremenjena v mošejo, novo cerkev so v 12. stoletju zgradili križarji. Nazadnje je bila prenovljena leta 1856, danes pa je iz križniškega obdobja ostalo le nekaj vencev in temeljev. Cerkev svetega Porfirija se je uveljavila tudi kot simbol odpornosti v tej vojni.

Cerkev stoji na severu Gaze, v stari mestni četrti Zajtun, na območju, ki je prestalo nekaj najbolj intenzivnih bombardiranj. El Sajeh in njegova družina so se, tako kot mnogi drugi, 9. oktobra zatekli v cerkev in tam ostali, čeprav so jim svetovali, naj se preselijo v južno Gazo. "Je ena najstarejših cerkva na svetu. Kako jo lahko pustimo?" je še izjavil.

V cerkvenem kompleksu je zatočišče našlo okoli 250 ljudi
Izraelske sile so severno Gazo odrezale od preostalega pasu, zaradi česar je dostop do hrane omejen. "Zelenjavi, mesu, mlečnim izdelkom, siru in jajcem je preprečen vstop v severno Gazo. Dovoljujejo le konzervirano hrano," je povedal El Sajeh. Po njegovih besedah je konzervirana hrana glavni vir prehrane za okoli 250 ljudi, ki se zadržujejo v cerkvi. Izpostavil je tudi težavnost dostopa do zdravljenja. "Svobodnemu svetu pošiljam sporočilo in pravim, kaj počnete, da bi ustavili to vojno in te zločine?" se je razočarano vprašal El Sajeh. Čeprav je ostal brez svojega doma in tovarne zaradi bombardiranja ter je bilo njegovo zatočišče že dvakrat tarča napada, pravi, da se njegova skupnost ne boji nadaljnjih napadov, in dodaja, da je "vse v božjih rokah".