Del Marijinega votivnega oziroma kužnega znamenja. Foto: Občina Škofja Loka
Del Marijinega votivnega oziroma kužnega znamenja. Foto: Občina Škofja Loka

Na razpisu za sofinanciranje je bila občina uspešna pri dveh prijavljenih projektih s področja nepremične kulturne dediščine. Za obnovitvena dela na Kamnitem mostu bodo prejeli skoraj 65 tisoč evrov, za restavratorska dela na spomeniku Marijino znamenje pa 24 tisoč evrov, so sporočili z Občine Škofja Loka.

Kamniti most iz 14. stoletja in Marijino znamenje iz 18. stoletja
Kamniti most izvira iz sredine 14. stoletja kot masivna enoločna kamnita konstrukcija prek Selške Sore. Na sredini mostu, ki je eden najstarejših spomenikov tovrstne gradnje v srednji Evropi, stoji kopija kipa Janeza Nepomuka. Na spodnjih straneh loka mostu in na fasadi so vidne poškodbe, ki so posledica miniranja v drugi svetovni vojni in so zapolnjene s cementnim polnilom. V okviru projekta bodo izvedli obnovitvena dela tako na mostu kot na kipu.

Škofja Loka, dokumentarna serija

Restavrirali bodo tudi Marijino votivno oziroma kužno znamenje, ki so ga prebivalci v 18. stoletju na Mestnem trgu postavili v zahvalo, da so bili obvarovani pred kugo in ognjem. Ohranili bodo avtentičnost materialov, odpravili poškodbe in zaščitili spomenik pred nadaljnjim propadanjem ter mu povrnili estetske vrednote, s čimer bo še privlačnejši za obiskovalce in stanovalce.

Po celotni površini spomenika so namreč nečistoče in obloge, madeži, rja in siga, ki zmanjšujejo estetsko vrednost spomenika. Opazne so plesni, alge in lišaji. Kovinska ograja je deformirana in neustrezno pritrjena v tla. Stiki med posameznimi sklopi so razmajani, nestabilni ali neustrezno sanirani. Vidne so tudi renovacije iz preteklosti, ki ne ustrezajo sodobnim merilom stroke, pojasnjujejo na škofjeloški občini.

"Prav je, da uredimo našo okolico za še boljšo kakovost življenja Ločank in Ločanov, je pa pomemben tudi prvi vtis obiskovalcev in turistov, ki se bodo tako radi vračali k nam," so poudarili. Prav letos v Škofji Loki zaznamujejo tristo let od zapisa prvega dramskega besedila v slovenskem jeziku, Škofjeloškega pasijona, ki bo znova uprizorjen prihodnje leto.

Sorodna novica Dramska igra o grehu: Ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona novo spominsko znamenje

V skladu s strategijo razvoja mesta
Obnova kulturne dediščine se sklada tudi s strategijo razvoja občine Škofja Loka 2025+ – Zelena Loka, modro mesto. "Občina Škofja Loka je privlačna in varna za bivanje, ustvarjanje in preživljanje prostega časa. S povezovanjem med mestom in podeželjem se bomo z načrtovanjem urejenih javnih površin vključili v zeleni sistem mest prav z ohranjanjem tradicije in kulturne dediščine ter reaktivacijo Mestnega trga," so poudarili na občini.

Konservatorsko-restavratorska dela na obeh objektih kulturne dediščine bodo izvedli v tem in prihodnjem letu.