Pompeji Foto: EPA
Pompeji Foto: EPA

Med najbolj obiskanimi muzeji v lanskem letu je bil neapeljski Museo di Capodimonte, kjer se je število obiskovalcev povečalo za 34 odstotkov, na 253.000, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sorodna novica Matera, nekoč sramota Italije, danes njen biser

Povečanje števila obiskovalcev so ugotovili tudi v muzejih južnoitalijanske pokrajine Bazilikata, katere glavno mesto Matera je lani nosilo naziv evropska prestolnica kulture (EPK). Gre torej za naziv, ki ga letos nosita Reka na Hrvaškem in Galway na Irskem, leta 2025 pa se bo z njim ponašal eden izmed slovenskih kandidatov.

V preteklih dveh letih nespremenjeno število obiskovalcev
Kot je povedal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, so lani v 30 italijanskih državnih muzejih našteli 55 milijonov obiskovalcev, kar pomeni, da je njihovo število v primerjavi z letom poprej ostalo nespremenjeno.

Kolosej. Foto: EPA
Kolosej. Foto: EPA

V Koloseju so lani našteli 7,5 milijona turistov, kar je sicer nekoliko manj kot predlani. V galeriji Uffizi se je število obiskovalcev povečalo za 200.000, na 4,4 milijona. V Pompejih pa so našteli štiri milijone obiskovalcev, kar je 160.000 več kot v letu 2018, je še povedal Franceschini.

Poudaril je, da se je v letu 2019 za izjemnih 37 odstotkov povečalo število obiskovalcev v Nacionalni galeriji dežele Marke v Urbinu, in sicer na 265.000 obiskovalcev. Galerija se je tako povzpela na 26. mesto lestvice 30 najbolj obiskanih italijanskih muzejev.

Brezplačne prve nedelje v mesecu vabijo v hrame dediščine
Minister je še napovedal, da bo tudi letos vsako prvo nedeljo v mesecu vstop v državne muzeje prost. Tej pobudi gre tudi zahvala, da so na prve nedelje v mesecu v italijanskih državnih muzejih našteli skupaj 17 milijonov obiskovalcev.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini na odprtju fizične povezave med Palazzo Vecchio in galerijo Uffizi v Firencah, ki so jo vzpostavili leta 2017. Foto: EPA
Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini na odprtju fizične povezave med Palazzo Vecchio in galerijo Uffizi v Firencah, ki so jo vzpostavili leta 2017. Foto: EPA