Število obiskovalcev so začeli urejati tudi s tem, da so uvedli rezervacije prek spleta, ki pomenijo polovico obiskov. Foto: EPA
Število obiskovalcev so začeli urejati tudi s tem, da so uvedli rezervacije prek spleta, ki pomenijo polovico obiskov. Foto: EPA

Petinsedemdeset odstotkov obiskovalcev Louvra prihaja iz tujine, največ je Američanov in Kitajcev.

"Poskušali smo omejiti število tako, da ne bi bilo več kot milijon obiskovalcev na mesec, kar se je zgodilo leta 2018," razlaga direktor muzeja Jean-Luc Martinez. Prava sprememba se je zgodila v poletnih mesecih, junija, julija in avgusta, ko so namenoma zmanjšali število obiskovalcev za 600.000.

Sorodna novica Foto: V Louvru odštevajo do največje da Vincijeve retrospektive vseh časov

V vročinskem valu so muzej zaprli
Muzej so na vrhuncu poletne sezone, ko je francosko prestolnico zajel vročinski val, za nekaj dni popolnoma zaprli. "Smo edina kulturna institucija na svetu, ki je to storila, in smo zelo jasni glede ljudi," je pojasnil direktor. Dodal je: "To počnemo zato, ker jih želimo bolje sprejeti, ne zgolj sprejemati več in več obiskovalcev."

Število obiskovalcev so začeli urejati tudi s tem, da so uvedli rezervacije prek spleta, kar je polovica obiskov. Rezervacija je obvezna za razstavo o Leonardu da Vinciju, a s tem ne želijo prisiliti vseh obiskovalcev, da bi svoj obisk načrtovali daleč vnaprej, še pravi direktor muzeja.

Teden pred odprtjem omenjene razstave konec oktobra je vstopnice rezerviralo okrog 180.000 ljudi. Zaradi nje je število obiskovalcev novembra naraslo za štirinajst odstotkov, v muzeju pa so pripravili šest dodatnih terminov za oglede v poznih večernih urah.

Louvre je najbolj obiskan muzej na svetu. Foto: EPA
Louvre je najbolj obiskan muzej na svetu. Foto: EPA
Sorodna novica Louvre Abu Dabi vrata odpira novembra; nobena umetnost ne bo "prepovedana"

"Sporočilo, ki ga želimo razširiti, je, da zgolj rezervacija zagotavlja vstop v muzej v 30 minutah," je povedal Martinez. Protivladni ulični protesti v prestolnici lani niso veliko vplivali na število obiskovalcev, prav tako ne stavka zaposlenih v javnem prometu, je še poudaril.

Direktor je pozdravil tudi uspeh novega muzeja Louvre v Abu Dabiju. Ta je v dveh letih od odprtja privabil več kot dva milijona obiskovalcev, predvsem iz Indije. Tudi podružnični muzej Lens na severu Francije je lani po njegovih besedah prvič presegel pol milijona obiskovalcev.

Louvre je najbolj obiskani muzej na svetu. Sledita mu Narodni muzej Kitajske v Pekingu z 8,6 milijona obiskovalcev in Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku, ki ga je leta 2018 obiskalo 7,3 milijona ljudi.