Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za 36 kovancev – večina jih je bila skovana v času vladanja Edvarda Spoznavalca (ok. 1003–1066, vladal med 1042–1066), enega zadnjih anglosaških kalijev, ki so vladali Angliji. V času njegovega otroštva je bila dežela še pogosto tarča vikinških vpadov. Nekateri kovanci so tudi iz časa vladanja Edvardovega očeta – Ethelreda Nepripravljenega (vladal je v letih 978–1013 in 1014–1016) ter Knuta Velikega (1016–1035), sicer tudi kralja Danske, Norveške in guvernerja Schleswiga in Pomeranije. Knut, ki je svojega očeta, danskega kralja Svena I. Vilobradega, spremljal pri vdoru v Anglijo, ko je imel manj kot 20 let, je tej vlada 19 let in jo zaščitil pred napadi Vikingov, obnovil pa tudi vse bolj oslabljeno blagajno.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kovance sta maja našla John Crowe in David O'Hare, ko sta z detektorji kovin s predhodno pridobljenim dovoljenjem pregledovala zasebno zemljišče. Pozneje je kovance preučila strokovnjakinja Kristin Bornholdt Collins, ki sicer deluje v ZDA in je poznavalka vikinške zgodovine na otoku Man. V tistem času je bil otok, ki je skoraj enako oddaljen od Anglije, Irske, Škotske in Walesa, idealna baza za Vikinge, ki so od leta 800 prihajali s skandinavskega območja in napadali bližnja območja. Najprej so tamkajšnja naselja napadali in plenili, pozneje pa se ponekod tudi ustalil in se kmalu povezali z okoliškim prebivalstvom.

Kot bi pogledali v današnjo denarnico pred odhodom v tujino
"Najden zaklad lahko primerjamo z denarnico, polno raznih kreditnih kartic, bankovcev in kovancev različnih držav, ki jih imamo, kadar se odpravljamo na pot v tujino, pokaže pa na raznolikost valut, ki so bile v tistem času dostopne trgovcu na otoku,"
je povedala Bornholdt Collins. "Malo verjetno je, da bi šlo pri tako primerljivem materialu, ki si je časovno tako blizu, za različne najdbe," dodaja.

Tudi sicer so na otoku Man tovrstne najdbe iz vikinške dobe precej pogoste in glede na majhno površino otoka, v primerjavi z najdbami v Angliji, na Škotskem, Irskem in v Walesu presenetljivo številčne.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kovanci bodo kmalu na ogled javnosti
Na otoku Man so leta 2017 sprejeli zakon, po katerem je o vsakih arheoloških najdbah treba obvestiti pristojni zavod. Če stroka ugotovi, da gre za narodni zaklad, se najditelju in lastniku zemljišča običajno izplača denarna nagrada. Oblasti otoka so ob predstavitvi nedavne najdbe oznanile, da bodo kovanci od 13. oktobra razstavljeni v Muzeju Manx v Douglasu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters