V okviru prenove Muzeja mesta Bad Ischl so osvežili postavitev stalne razstave in ob tem ubrali sodobnejši pristop. Foto: Salzkammergut 2024
V okviru prenove Muzeja mesta Bad Ischl so osvežili postavitev stalne razstave in ob tem ubrali sodobnejši pristop. Foto: Salzkammergut 2024

Muzej mesta Bad Ischl v avstrijskem letoviškem območju Salzkammergut je po prenovi svoja vrata znova odprl v petek. Prenovo je izvedla občina Bad Ischl v sodelovanju z Evropsko prestolnico kulture (EPK) Bad IschlSalzkammergut 2024 in ministrstvom za kulturo. Po besedah županje Ines Schiller so stroški znašali okoli 600.000 evrov, stroške zasnove pa je kril EPK.

Sprehod vse od kamene dobe do leta 2024
Ob prenovljeni podobi muzeja so preoblikovali tudi razstavo z naslovom Hotel Austria: Dobrodošli v Salzkammergutu sta zasnovala direktorica muzeja Herta Neiss in zgodovinar Michael John. Naslov razstave se med drugim nanaša na podatek, da je v objektu od leta 1880 deloval Hotel Avstrija, mestni muzej pa deluje tam od leta 1989.

Razstava po prenovi sega vse do današnjega časa in, kot je ocenila direktorica EPK-ja Elisabeth Schweeger, je bila prenova nujna, saj je muzejska postavitev obsegala zgolj čas do leta 1926. "Čas je bil, da nadaljujemo pripovedovanje zgodbe mesta vse do današnjih dni," je dodala. Zgodovinar John je pojasnil, da z novim konceptom osvetljujejo celotno 7000-letno zgodovino pridobivanja soli, s tem pa se želijo vzpostaviti kot "spomin regije", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bad Ischl je letošnja Evropska prestolnica kulture

Zdraviliško mestece v lasti Habsburžanov
Ob prenovi so v pritličju objekta ohranili ambient hotela, sledi zgodba soli od kamene dobe do letošnjega odprtja EPK-ja. Prvo nadstropje pripoveduje o monarhiji, med drugim tudi o tem, da do 19. stoletja v to zdraviliško mestece ni bilo mogoče priti brez potnega lista, saj je bilo v lasti Habsburžanov. V tem delu je prikazana tudi temna plat pogosto opevane imperialne dobe, kot je osnutek vojne napovedi Srbiji, ki jo je cesar Franc Jožef podpisal prav v Bad Ischlu in s katero se je začela prva svetovna vojna.

V drugem nadstropju objekta je prostor namenjen nacionalsocializmu in pripoveduje tako o žrtvah, ki so bile preganjane, kot o storilcih, od katerih se jih je veliko zbralo v Salzkammergutu, predvsem ob koncu vojne. V tretjem nadstropju pa bo od prihodnjega leta na razpolago prostor, ki se lahko prilagaja potrebam občasnih razstav.

Ob avstrijskem Bad Ischlu v letu 2024 naziv EPK nosita še Tartu v Estoniji in Bodø na Norveškem.