Notre Dame pred požarom. Foto: Reuters
Notre Dame pred požarom. Foto: Reuters

Razstava za upodobitev 3D-vodenega ogleda gotskega dragulja uporablja na tisoče slik katedrale v visoki ločljivosti. Opremljeni s slušalkami bodo gledalci potopljeni v natančno poustvarjeno Notre Dame, ki prikazuje 850-letno zgodovino stavbe, od njene gradnje v srednjem veku do trenutne rekonstrukcije.

Del zaslužka za obnovo katedrale
Organizatorji pravijo, da bo 30 odstotkov prodanih vstopnic za predstavo namenjenih za milijardo evrov vredno obnovo katedrale, poroča The Art Newspaper.

Postavitev so odprli prejšnji teden v Espace Grande Arche, spomladi se bo preselila v muzej Conciergerie v Ile-de-la-Cité, jeseni pa še na trg pred Notre Damom. Nato načrtujejo turnejo po Rimu in New Yorku.

Ustvarjalci VR-razstave so dobili podporo številnih, ki vodijo prenovo katedrale, pa tudi francoskih politikov, vključno s pariško županjo Anne Hidalgo, ki pravi: "Vesela sem, da mesto Pariz sponzorira Eternelle Notre Dame, ki Parižanom in tudi obiskovalcem iz vse Francije ter vseh koncev sveta omogoča, da s poglobljenim potovanjem odkrijejo ali ponovno odkrijejo lepoto tega simbola naše skupne zgodovine."

Projektu je naklonjen tudi Jean-Louis Georgelin, posebni predstavnik predsednika Emmanuela Macrona, ki vodi projekt obnove. "Ta impresivna izkušnja bo obiskovalcem omogočila, da vnovič odkrijejo sijaj in zgodovino te gotske mojstrovine," pravi.

Sorodna novica Ob prenovi se pojavlja skrb, da bi Notre-Dame postal "politično korekten Disneyland"

Georgelin si trenutno prizadeva, da bi Notre Dame ponovno odprli do leta 2024, pravočasno za olimpijske igre v Parizu – to je podvig, ki ga veliko strokovnjakov vidi kot nedosegljiv.

V razstavo so vključili tudi videoposnetke trenutnega gradbišča okoli katedrale ter intervjuje s ključnimi osebami, ki vodijo obnovo. Emissive/HTC niso edini razvijalci, ki ponujajo poglobljeno izkušnjo Notre Dame. Francosko podjetje za videoigre Ubisoft naj bi ustvarilo VR-igro, v kateri sodelujoči postanejo člani pariške gasilske brigade, ki se bori proti požaru leta 2019.

850 let na Île de la Cité
Pariško katedralo Notre-Dame so začeli graditi leta 1163 po vzoru bazilike v Saint-Denisu, kjer so grobovi francoskih kraljev. Stavba, ki je bila dokončana v drugi polovici 13. stoletja, spada med najdragocenejše spomenike evropskega stavbarstva. Katedrala je dala ime tudi eni izmed največjih francoskih literarnih mojstrovin – Notredamskemu zvonarju Victorja Hugoja iz leta 1831.

Pariško tožilstvo je sporočilo, da sta bila najverjetnejša vzroka požara slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju. Foto: EPA
Pariško tožilstvo je sporočilo, da sta bila najverjetnejša vzroka požara slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju. Foto: EPA

Nazadnje je Notre-Dame utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katoličanom. Obe svetovni vojni je prestala večinoma nepoškodovana. Do požara je bila eden najbolj obleganih turističnih ciljev v Parizu, letno jo obišče veliko več kot 10 milijonov obiskovalcev.

Vzrok požara še ni popolnoma znan, povzročila naj bi ga napaka v električnem sistemu ali cigaretni ogorek. Čeprav je v požaru zgorelo celotno ostrešje gotske cerkve, so gasilci dosegli, da ogenj ni zajel celotne srednjeveške zgradbe.