Nizozemski detektiv za umetnine Arthur Brand je prepričan, da roparji niso poznali vrednosti dela, ki so ga ukradli. Ko so zavedali pomena in tega, da ga ne bodo mogli prodati, so ga raje vrnili nazaj. Foto: EPA
Nizozemski detektiv za umetnine Arthur Brand je prepričan, da roparji niso poznali vrednosti dela, ki so ga ukradli. Ko so zavedali pomena in tega, da ga ne bodo mogli prodati, so ga raje vrnili nazaj. Foto: EPA

Gre za gre srednjeveški relikviarij iz Francije, obdan z zlatom in okrašen z modrim emajlnim okrasom, ki so ga junija ukradli iz opatije Fécamp v Normandiji. V tamkajšnji zakristiji hranijo relikviarij, v katerem naj bi bile po izročilu kaplje Jezusove krvi, odvzete, ko je visel na križu. Opatija pa je zato že stoletja priljubljeno romarsko središče.

Relikviarij so iz opatije ukradli 1. junija, nekaj tednov pred tradicionalnim slavjem, v katerem se pridejo romarji v opatijo pokloniti relikviji.

Brandu so relikviarij pustili v škatli na pragu doma. Foto: EPA
Brandu so relikviarij pustili v škatli na pragu doma. Foto: EPA

Skriti v opatiji počakali na noč
Domnevajo, da so se roparji pred večernim zaprtjem skrili v opatijo in počakali, da jo zaklenejo. Nato so začeli pleniti zakladnico opatije in med drugim vzeli kelih, ciborij, nekaj liturgičnega posodja in vrsto drugih zlatih objektov. Najdragocenejši med temi je srednjeveški bakreni relikviarij, prekrit z zlatom, dragimi kamni ter modrim emajlom, na katerem so med drugim upodobitve križanja, Kristusovega vstajenja in Jagnjeta Božjega. V relikviariju sta dve svinčeni posodici, ki naj bi ju po izročilu odvrgli v morje in ju je naplavilo na francosko obalo.

Škof škofije iz Le Havra Jean-Luc Brunin je dejanje tedaj označil za napad na vero ljudi in tradicijo, ki sega nazaj v 12. stoletje.

Kmalu po ropu je Branda po elektronki pošti nekdo kontaktiral in razkril, da so ukradeni predmeti pri roparjevem prijatelju. "Ko so spoznali, da ga ne bodo mogli prodati, so vedeli, da se ga morajo znebiti," je Brand povedal za AFP. Dopušča celo možnost, da se je oseba, ki je z njim stopila v stik, ustrašila božjega maščevanja. "Kdor ima doma ukradeno ključno relikvijo, Jezusovo kri, mu prinaša prekletstvo."

Dokler ni zagledal artefakta, ni vpletal policije
Brand je avtorju elektronskega sporočila predlagal, da artefakt pustijo na njegovem pragu in pozvonijo. Vpletanje policije bi bilo preveč nevarno, je sklenil. Poleg tega "ti ljudje poznajo moj sloves in da je najpomembnejše to, da delo vrnemo cerkvi. Upam, da se bo ohranilo še tisoč let," Brandove besede povzema portal ARTnews.

Dan in noč je doma čakal, da mu dostavijo artefakt in je nek večer je ob 22.30 zares pozvonilo. "Pogledal sem čez balkon in v temi zagledal škatlo. Stekel sem po stopnicah, saj sem se bal, da bi jo kdo vzel. Ko sem stopil ven, sem se ozrl okoli, a nisem videl nikogar," je povedal za BBC. O avtentičnosti dela Brand ne dvomi, saj je relikviarije skoraj nemogoče ponarediti.

Benediktinska opatija z dolgo zgodovino
V torek je predal relikviarij policiji, ta pa ga je nato vrnila v opatijo Svete trojice v Fécamp. Začetki benediktinske opatije segajo še v merovinško obdobje. Okoli leta je merovinški grof Waningus ustanovil samostan, ki so ga leta 841 uničili Vikingi. Leto pozneje so uničili še en bližnji samostan, k ga je Waningus ustanovil leta 660. Konec 10. stoletja je nato v rojstnem Fécampu začel cerkev na novo graditi Rihard I., vojvoda Normandije, Rihard II. pa je nato leta 1001 sem povabil Viljema iz Volpijana, da prostor zopet oživi pod clunyjevsko reformo (poimenovano po benediktinski opatiji Cluny).

Nizozemca Arthurja Branda se zaradi že več uspešno rešenih primerov izginulih dragocenosti drži poimenovanje
Nizozemca Arthurja Branda se zaradi že več uspešno rešenih primerov izginulih dragocenosti drži poimenovanje "Indiana Jones sveta umetnosti". Foto: EPA

Detektiv, ki našel ukradenega Picassa in prstan Oscarja Wilda
Brand pravi pavi, da je sedem do osem odstotkov ukradene umetnosti vrnjene, veliko pa je tudi uničene. "Mislim, da se v tem primeru tat ni zavedal, kaj je ukradel," je povedal v pogovoru za BBC. Sam je v zadnjih letih že večkrat polnil strani časopisov. Leta se mu je uspelo dokopati do slike, na kateri je Pablo Picasso leta 1938 upodobil svojo ljubimko in muzo Doro Maar. Slika je bila leta 1999 ukradena z jahte savdskega šejka. Še isto leto pa se je Brand dokopal tudi do zlatega prstana, ki ga je v znak prijateljstva Oscar Wilde podaril svojemu sošolcu na kolidžu Magdalene univerze v Oxfordu, iz katerega prostorov je bil ukraden leta 2002.