Stari Rimljani so poznali preproste jedi, ki so bile značilne za srednji in nižji sloj prebivalstva, pa tudi tako imenovano visoko kuhinjo, ki je bila značilna za bogatejši sloj.
Ob 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnem viru so v tem najstarejšem mestu na slovenskih tleh pripravili razstavo Rimska kuhinja.
Postavitev Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož je na ogled od danes v Galeriji magistrat v ptujski mestni hiši.
Avtor te arheološke razstave je Ivan Žižek, obiskovalci pa se bodo na njej seznanili s kulinaričnimi navadami starih Rimljanov, ki so nekoč živeli tudi na območju nekdanje Petovione.
Nekajurne večerje premožnejših
Kako so se torej prehranjevali stari Rimljani? V tistih časih so hrano uživali od tri- do štirikrat na dan, pri čemer je bil glavni obrok večerja. Pri premožnejših Rimljanih je lahko trajala tudi nekaj ur in je bila povezana s kulturnim programom ali kakšno drugo obliko zabave.
Redno so ob tem jedi pili vino, pomešano z vodo. Iz takratnega časa pa sta se med drugim ohranili pica in lazanja, so še zapisali organizatorji razstave.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje