Saga z obnovo bežigrajskega stadiona se nadaljuje. Foto: BoBo
Saga z obnovo bežigrajskega stadiona se nadaljuje. Foto: BoBo

Europa Nostra, mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine, je stadion marca letos uvrstila na seznam sedmih najbolj ogroženih primerov evropske kulturne dediščine za to leto. Projekt Bežigrajski športni park (BŠP) "ne sme dobiti gradbenega dovoljenja, saj bi to pomenilo uničenje in izgubo Plečnikovega stadiona, ki ni samo spomenik državnega pomena, ampak je pomemben tudi v širšem evropskem in svetovnem kontekstu", so julija zapisali pri Evropi Nostri v pismu, ki so ga naslovili na ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ministra za kulturo Vaska Simonitija in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Sorodna novica Bo ministrstvo za kulturo ustavilo Pečečnikov projekt prenove Plečnikovega stadiona?

Če se je nekoč še zdelo, da je zgolj še vprašanje časa, kdaj bo po več kot desetletju Pečečnikov projekt dobil zeleno luč, se zdaj vse bolj zdi, da so njegovi načrti znova zaustavljeni. Nasprotniki, ki si prizadevajo za prenovo stadiona v izvorni obliki, poudarjajo, da pri Pečečnikovem projektu ne gre za prenovo, ampak pozidavo, ki bo uničila Plečnikovo arhitekturo. Ob tem opozarjajo tudi na posledice za okolje, je za Radio Slovenija poročal Aleksander Čobec.

Podjetnik Joc Pečečnik tako stadion ponuja v prodajo, če bi se objekt obnovil v izvorni obliki. "Projekt v izvirni obliki je lahko spomenik, ne more pa biti projekt, ki bo v prihodnjih 50 letih skrbel sam zase. V spomenike ne vlagamo," je povedal za Radio Slovenija.

"Gre za neko splošno razumevanje"
Minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je med ključnimi nasprotniki Pečečnikove prenove stadiona, je že pred časom izključil možnost, da bi stadion odkupila država. Kot je pojasnil za Radio Slovenija, vidi rešitev drugje: "Lahko se najdejo neka nadomestna zemljišča za njihove dejavnosti. Gre za neko splošno razumevanje in neko kulturno raven ter zavedanje, kaj neka stvar pomeni."

Sorodna novica Zaradi mnenja ministrstva za kulturo znova zapleti pri projektu Bežigrajski športni park

Ministrstvo za kulturo je letos pozvalo k odpravi kulturnovarstvenega soglasja, zato se zdi, da je Simoniti zaustavil Pečečnikov projekt. Projekt je še vedno v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja na ministrstvu za okolje in prostor, kjer pravijo, da ni nujno, da upoštevajo mnenje ministrstva za kulturo, je še poročal Aleksander Čobec.

Vprašanje zagotovitve 280 milijonov evrov
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je glede tega povedal: "Upravni odbor lahko gre čez to mnenje, vendar skoraj ne poznam primera, da bi se to zgodilo. To bo zanimiv precedenčni primer, ki je tudi zame nov." Tako še naprej ostaja nejasno, kakšna usoda čaka ta že mnogo let propadajoči stadion. Ključno vprašanje, ki bo vplivalo na morebitno mediacijo ali izvedbo projekta, je, ali lahko Pečečnik zagotovi 280 milijonov evrov, kolikor naj bi stal projekt BŠP.