V Mariboru, ki zaznamuje deset let predsedovanja omenjenemu združenju, so pripravili razstavo Križišča raznolikosti pred pokopališčema Pobrežje in Dobrava, na ljubljanskih Žalah pa brezplačna vodenja po pokopališču.

Pred pokopališčema Pobrežje in Dobrava v mariboru je na ogled razstava Križišča raznolikosti. Foto: ASCE
Pred pokopališčema Pobrežje in Dobrava v mariboru je na ogled razstava Križišča raznolikosti. Foto: ASCE

V tednu, ko potekajo Dnevi dediščine evropskih pokopališč, pomembna pokopališča v različnih mestih po Evropi organizirajo razstave, koncerte, vodene oglede, seminarje, delavnice ter druge zanimive dogodke in aktivnosti, ki večinoma potekajo na samih pokopališčih. Teden je posvečen odkrivanju zgodovine, kulture, arhitekture in spominov, ki se odražajo na evropskih pokopališčih, z namenom dvigovanja zavedanja širše javnosti o pomembnosti pokopališč.

Kljub omejitvam so člani ASCE-ja letos pripravili številne dogodke, ki jih združenje objavlja na svoji spletni strani. Dejavnosti, ki običajno vsako leto potekajo en teden, bodo tokrat v znamenju 20. obletnice delovanja združenja potekale 20 dni, v obdobju od 28. maja do 16. junija, so sporočili s Pogrebnega podjetja Maribor.

Različne zgodbe, isto počivališče
V Mariboru bo v tem času pred pokopališčema Pobrežje in Dobrava na ogled razstava Križišča raznolikosti. Raznolikost je tista, ki naredi pokopališča edinstvena. V skrbno varovanem prostoru pokopališč najdemo stičišča poti različnih ver, narodnosti, jezikov, srečnih in nesrečnih človeških zgodb. Tako lahko pokopališča opredelimo tudi kot križišča raznolikosti, ki zbližujejo in povezujejo, piše v sporočilu za javnost.

Pokopališče Certosa v Bologni. Foto: ASCE
Pokopališče Certosa v Bologni. Foto: ASCE
Vodenja po kulturni dediščini pokopališča Žale bodo potekala dvakrat dnevno od 31. maja do vključno 6. junija. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Vodenja po kulturni dediščini pokopališča Žale bodo potekala dvakrat dnevno od 31. maja do vključno 6. junija. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Pokopališče veliko pove o duhu mesta
V fotoknjigi Križišča raznolikosti, ki jo kot vodilni član združenja pripravlja Pogrebno podjetje Maribor, je predstavljenih 37 fotografij iz 32 mest iz 15 evropskih držav. Izmed teh so jih izbrali 20, ki jih posebej predstavljajo na plakatih v okviru letošnjih Dnevov dediščine evropskih pokopališč. Vsak dan bodo tako obiskovalci obeh mariborskih pokopališč lahko spoznali eno izmed evropskih križišč raznolikosti.

Kot še piše v sporočilu za javnost, razstava označuje 20 let delovanja združenja ASCE. Hkrati letos mineva deset let, odkar je bilo vodenje združenja zaupano Mariboru oziroma direktorici Pogrebnega podjetja Maribor Lidiji Pliberšek.

Kot spremljevalni dogodek letošnjih Dnevov dediščine evropskih pokopališč pa v Mariboru napovedujejo razstavo Žalna sodobna floristika pred cvetličarno Aralija na pokopališču Pobrežje, ki bo na ogled od 3. do 5. junija.

Ljubljanske Žale: spomenik na prostem
Na ljubljanskih Žalah bodo letos ponovno organizirali brezplačna vodenja po pokopališču Žale. Vodenja po kulturni dediščini pokopališča Žale bodo potekala dvakrat dnevno od 31. maja do vključno 6. junija. Vodnik bo zainteresirane pričakal pred upravno stavbo na Plečnikovih Žalah ob 10. in ob 17. uri.

Pokopališče v Beogradu. Foto: ASCE
Pokopališče v Beogradu. Foto: ASCE

V okviru vodenega ogleda si bodo ogledali znamenite Plečnikove Žale, grobove znanih Slovencev, dela znanih arhitektov in kiparjev ter druge pomembnejše dele pokopališča Žale, ki je dejansko muzej na prostem, piše na spletni strani ljubljanskih Žal.

Združenje ASCE je največja in najpomembnejša tovrstna organizacija, ki ohranja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope. Dnevi dediščine evropskih pokopališč so eden od najpomembnejših mednarodnih projektov, ki potekajo pod okriljem združenja.