Nekdanja kraljeva poletna rezidenca v Tatoju v Grčiji. Foto: Wikipedia
Nekdanja kraljeva poletna rezidenca v Tatoju v Grčiji. Foto: Wikipedia

Med obnovitvenimi deli poletne rezidence nekdanje grške kraljeve družine v Tatoju nedaleč od Aten so se dokopali do dragocene najdbe. V nekdanjih vinskih kleteh se je namreč skrivala velika, a pozabljena zbirka redkih vin in drugih alkoholnih pijač.

Dragoceni zbirateljski kosi
Steklenice iz kraljevih vinskih kleti so opremljene z nalepkami in danes veljajo za zgodovinske predmete in dragocene zbirateljske kose. Do zdaj so našli in katalogizirali več kot 235 zabojev, ki vsebujejo 4000 steklenic vina in žganih pijač – mnoge med njimi z nalepkami izjemne zgodovinske in tudi umetniške vrednosti. Še nadaljnjih 300 zabojev pa čaka, da jih preučijo in ocenijo stanje njihove vsebine, navaja spletni portal The National Herald.

Rezidenca bo zaživela kot muzej
Grška ministrica za kulturo in šport Lina Mendoni je po pisanju portala v nedeljo poudarila: "Tatojska zbirka vina in žganih pijač ima poleg pomembne zbirateljske vrednosti tudi velik pomen z vidika znanstvenega in raziskovalnega zanimanja. Priprava predstavitve nekdanjega kraljevskega posestva je zapletena in zahteva strokovno znanje mnogih in različnih področij. Za vrednotenje zbirke vin sodelujemo s strokovnjaki, ki razpolagajo z znanjem, tako na enološki ravni kot tudi za njegovo zgodovinsko ovrednotenje. Naš cilj je, da po zaključku obnovitvenih del in vnovični uporabi palače, ki bo zaživela kot muzej, da del zbirke, ki ga je po presoji strokovnjakov mogoče razstaviti, najde svoje mesto v obstoječem prostoru, kleteh palače. Klet Tatoj, več kot 50 let staro zgodovinsko zbirko izjemne kulturne in enološke vrednosti, si bo tako mogoče tudi ogledati."

Del "zakladnice" so tudi pločevinke brezalkoholnih pijač, ki jih takrat niso uvažali v Grčijo. Glede nekaterih steklenic vina in žganih pijač pa ocenjujejo, da je njihova vsebina še zmeraj primerna za uživanje, kljub neoptimalnim razmeram, v katerih so bile shranjene.

Med drugim so v zbirki steklenice redkih vin Château Margaux, Château de Vincennes in Château Rothschild, posebna izdaja viskija Chivas v keramični steklenici, ki so jo izdelali ob ustoličenju kraljice Elizabete II. v Veliki Britaniji in posebna zbirka steklenic z etiketo posestva.

Sodelovanje najstarejše vinske kleti v Grčiji
Kot posebnega svetovalca za oceno kleti Tatoj so angažirali vinarno Achaia Clauss, ki je z ministrstvom za šport in kulturo podpisala memorandum o sodelovanju. Vinarna pa je za vodjo projekta postavila vodjo svojega zgodovinskega arhiva Periklisa Baltasa.

Achaia Clauss je prva grška vinska klet. Leta 1861 jo je ustanovil Bavarec Gustav Clauss in vse do danes deluje neprekinjeno, poleg sodobne kleti pa pod njeno okrilje spada tudi vinogradniški muzej. Njeno strokovno osebje se na posestvu v Tatoju zdaj posveča ocenjevanju in razvrščanju steklenic glede na njihovo redkost in stanje ter izbira tiste, ki so primerne za to, da jih razstavijo.

Na posnetku, ki je nastal leta 1961 pred poletno rezidenco grške kraljeve družine v Tatoju, sta kralj Pavel in kraljica Frederika v družbi prve dame ZDA Jacqueline Kennedy. Foto: AP
Na posnetku, ki je nastal leta 1961 pred poletno rezidenco grške kraljeve družine v Tatoju, sta kralj Pavel in kraljica Frederika v družbi prve dame ZDA Jacqueline Kennedy. Foto: AP