Vlada je sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije sprejela 19. januarja; za v. d. direktorice novega muzeja je bila imenovana Nataša Robežnik. Foto: BoBo
Vlada je sklep o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije ter ustanovitvi novega javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije sprejela 19. januarja; za v. d. direktorice novega muzeja je bila imenovana Nataša Robežnik. Foto: BoBo

Imenovala jih je za mandatno dobo štirih let, in sicer od ustanovitvene seje sveta zavoda, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Vlada je 19. januarja 2023 sprejela Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, ki je začel veljati dan po objavi v Uradnem listu, to je 21. januarja 2023. Sklepa določa, da Vlada Republike Slovenije imenuje člane sveta javnega zavoda Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije v skladu s tem sklepom v 15 dneh po uveljavitvi tega sklepa, so ob tem še zapisali. Vlada je predstavnike imenovala za mandatno dobo štirih let, in sicer od ustanovitvene seje sveta zavoda.

Manca G. Renko je doktorica zgodovine, publicistka, nekdanja odgovorna urednica spletnega portala AirBeletrina in nekdanja kreativna direktorica festivala Literature sveta – Fabula, trenutno pa znanstvena sodelavka na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot zgodovinarka se v svojem raziskovalnem delu posveča novejši in sodobni zgodovini, zadnja leta pa se je posvečala predvsem zgodovini žensk v povojnih tranzicijah.

Zgodovinar Blaž Vurnik je kustos za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana. Specialist za moderno zgodovino je pripravil številne razstave, med drugim je soavtor odmevne postavitve ruskih ikona, dediščino pa javnosti približuje tudi v knjižnih delih, kot je strip Ivan Cankar: podobe iz življenja (delo je soustvaril z Zoranom Smiljanićem).

Renata Zamida je direktorica novonastajajočega Centra Rog. Univerzitetna diplomirana novinarka, filozofinja in splošna jezikoslovka je bila od leta 2018 do konca leta 2020 direktorica Javne agencije za knjigo RS, kjer bila sicer zaposlena od leta 2016. Sodelovala je v sklepni fazi kandidature Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture 2025 v segmentu upravljanja.

Marko Sraka je svetovalec ministrice za kulturo. Zaključil je doktorski študij na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Zaposlen je bil v javnem zavodu Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, od leta pa 2018 kot arheolog v Skupini Stik. Je avtor številnih strokovnih in znanstvenih člankov, monografskih poglavij in knjižnih prikazov ter prvih strokovnih poročil o arheoloških raziskavah.

Foto: Arhiv narodnega muzeja Slovenije
Foto: Arhiv narodnega muzeja Slovenije

Prav tako je vlada imenovala štiri predstavnike ustanovitelja v svet javnega zavoda Narodni muzej Slovenije, saj je tem 16. januarja potekel mandat. Imenovala je Dimitrija Mlekuža Vrhovnika, Natašo Kavčič, Bogomirja Kovača in Tonija Tovornika. Imenovala jih je za mandatno dobo štirih let, in sicer od ustanovitvene seje sveta zavoda.

Dimitrij Mlekuž Vrhovnik je konservator na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter raziskovalec in izredni profesor na oddelku za arheologijo filozofske fakultete. Kot podoktorski raziskovalec je delal na Univerzi v Gentu v Belgiji. V prakso varovanja kulturne dediščine v Sloveniji je vpeljal metode daljinskega zaznavanja, sicer pa se ukvarja zlasti z arheološko teorijo, arheologijo krajin in neolitsko arheologijo.

Nataša Kavčič je leta 2008 diplomirala iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2014 je zaključila doktorski študij z disertacijo Kadelne in slikarske prvine na listinskem gradivu 1351–1500 iz Arhiva RS. Od leta 2014 je zaposlena kot docentka na oddelku za umetnostno zgodovino na FF-ju, piše na spletni strani fakultete.

Bogomir Kovač je redni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani za več predmetov. Je gostujoči profesor na tujih univerzah in član mednarodnih ekonomskih združenj. Izkušnje si je pridobival s poslovnim svetovanjem, svetovanjem na vladni ravni in tudi kot član strateških vladnih svetov. Deloval je v več slovenskih nadzornih svetih. Je avtor strokovnih člankov, samostojnih knjižnih del, kolumnist in publicist.

Toni Tovornik je od septembra lani v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za kulturo. Je pravnik, ki je poklicno pot začel na RTV Slovenija, kjer je skoraj deset let deloval kot novinar, redaktor in urednik informativnega in izobraževalnega ter mladinskega in otroškega programa. Poklicno pot je nadaljeval na pravnem področju. Bil je dolgoletni odgovorni urednik osrednjega slovenskega pravnega portala IUS-INFO. Med drugim je kot avtor več let sodeloval s časopisom za pravna vprašanja Pravna praksa.