Ameriško zunanje ministrstvo je dodatno podporo Ukrajini za zaščito kulturne dediščine napovedalo ob robu Generalne skupščine ZN-a v New Yorku prav na dan, ko se je Zelenski mudil pri Bidnu v Beli hiši. Foto: AP
Ameriško zunanje ministrstvo je dodatno podporo Ukrajini za zaščito kulturne dediščine napovedalo ob robu Generalne skupščine ZN-a v New Yorku prav na dan, ko se je Zelenski mudil pri Bidnu v Beli hiši. Foto: AP

Ameriško zunanje ministrstvo je dodatno podporo na področju kulturne dediščine napovedalo ob robu Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku v četrtek, 26. septembra. Po pisanju portala The Art Newspaper je do te napovedi prišlo torej na isti dan, kot je ameriški predsednik Joe Biden zagotovil ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu v Beli hiši, da bo hitro pridobil skoraj osem milijard dolarjev vojaške pomoči.

Sorodna novica Ukrajinski muzeji na varno umikajo svoje zbirke

"Targetiranje kulture bi nas moralo zelo skrbeti"
V napovedan kulturni sveženj je vključeno zagotovilo ZDA, podano v partnerstvu s Centrom za kulturno dediščino Univerze v Pensilvaniji, da imajo "Ukrajinci podatke in veščine, ki jih potrebujejo za popravilo in obnovo poškodovane kulturne dediščine ter za boj proti lažnim pripovedim o neizzvani vojni s strani Rusije in edinstveni kulturni identiteti Ukrajine," je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo.

Brian I. Daniels s Centra za kulturo dediščino Penn, ki je del pensilvanskega muzeja Penn, je 25. septembra pričal pred Komisijo za človekove pravice ameriškega kongresa med zasedanjem, ki je bilo osredinjeno na "rusko kampanjo za izbris ukrajinske kulture in identitete". "Uničevanje kulture bi nas moralo zelo skrbeti," je Daniels dejal pred komisijo. Na podlagi podatkov Ukrajinskega laboratorija za spremljanje dediščine je Centru za kulturo dediščino Penn in še nekaj ustanovam v ZDA po njegovih besedah uspelo uporabiti svoje raziskave ter "identificirati primere, ki kažejo na sistematično in široko razširjeno targetiranje," ki ga izvaja Rusija.

Sorodna novica Ukrajinski poziv k zaščiti območja dediščine na Krimu, ki ga Rusija spreminja v arheološki park

Ameriško zunanje ministrstvo je napovedalo še, da bosta zvezni preiskovalni urad (FBI) in ministrstvo za pravosodje sodelovala z ukrajinskim generalnim tožilcem pri krepitvi zmogljivosti Ukrajine pri sledenju, preiskovanju in pregonu primerov kulturnih artefaktov, ki so bili ukradeni, naropani in preprodajani iz Ukrajine. Tiskovni predstavnik urada ukrajinskega generalnega državnega tožilca je 27. septembra sporočil, da je njihova delegacija, ki se je v preteklem tednu mudila v ZDA, z gostitelji razpravljala o "vprašanju dokumentiranja vojnih zločinov in nezakonitega pretoka kulturnih dragocenosti".

Za zaščito in popravilo škode na kulturni dediščini
Nujne uvozne omejitve veljajo do marca 2029 in sta jih že 10. septembra uvedli ameriški ministrstvi za pravosodje in za domovinsko varnost na podlagi "odločitve ministrstva za zunanje zadeve ZDA v skladu z določbami Zakona o izvajanju Konvencije o kulturnih dobrinah", so namenjene preprečevanju "nezakonite odstranitve in prodaje ukrajinske kulturne dediščine". Med arheološkim in etnološkim gradivom na seznamu so med drugim "predmeti, povezane s pogrebnimi obredi in pokopi od leta 200 do leta 1917". Rusija naj bi namreč merila na zgodovinska grobišča v Ukrajini, navaja The Art Newspaper.

Sorodna novica Olena Zelenska odprla razstavo krimskega zlata, ki sta si ga prisvajali tako Ukrajina kot Rusija

Lee Satterfield, pomočnik državnega sekretarja ameriškega zunanjega ministrstva za izobraževanje in kulturne zadeve, je na začetku septembra v Neaplju na srečanju ministrov za kulturo ob robu srečanja G7 napovedal milijon dolarjev nepovratnih sredstev za zadnjo fazo večletnega projekta za zaščito ukrajinske kulturne dediščine v okviru Mednarodnega centra za študij varstva in restavriranja kulturnih dobrin. To je del splošne zaveze ZDA v vrednosti 10,5 milijona dolarjev, namenjenih podpori prizadevanjem Ukrajine za zaščito in popravilo škode na lokacijah in zbirkah tamkajšnje kulturne dediščine.

Po Satterfieldovih besedah se Ukrajinci "bojujejo za človekove pravice in svoboščine, ki jih vsi cenimo. (...) In prav tako se bojujejo, v zelo resničnem smislu, za lastno identiteto kot pripadniki ločene in edinstvene kulture, kar je Vladimir Putin zanikal – zanikanje, ki ga je uporabil, da bi lažno upravičil svojo brutalno, popolno invazijo. To financiranje bo podprlo junaška prizadevanja Ukrajincev za zaščito in ohranjanje njihove kulturne dediščine."