Dario Fo (1926–2016). Foto: EPA
Dario Fo (1926–2016). Foto: EPA

Pri projektu sodeluje njuna vnukinja Mattea Fo, za vzpostavitev muzeja, ki bo imel tudi vlogo kulturnega središča, pa morajo zbrati osem milijonov evrov. Sredstva za obnovo vile v Pesaru bo zagotovilo italijansko ministrstvo za kulturo.

Nič manj kot referenčna točka za svet kulture
"Dario Fo in Franca Rame sta bila izjemen par, referenčna točka za svet kulture, zgled državljanske in politične angažiranosti. V čast nam bo, da bomo v Pesaru gostili del zgodovine naše države," je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal pesarski župan Matteo Ricci.

Dario Fo in Franca Rame. Foto: EPA
Dario Fo in Franca Rame. Foto: EPA

V muzeju bo med drugim shranjen arhiv Daria Foja (1926–2016), ki je Nobelovo nagrado za književnost prejel leta 1997. V Pesaru upajo, da bodo tako tudi okrepili svojo kandidaturo za naziv italijanske prestolnice kulture leta 2024. Fo je bil povezan z Rossinijevim opernim festivalom v tem mestu.

Dario Fo in njegova žena, igralka Franca Rame (1929–2013), sta bila najverjetneje najbolj znani italijanski gledališki par. Posebno priljubljena sta bila zaradi svojih politično in družbeno angažiranih iger, navdih pa sta vedno znova našla tudi v tradicionalni commedia dell'arte in njenih družbenokritičnih monologih.

"Najina Nobelova nagrada"
Fo ni bil zgolj pisec dramskih besedil, saj je v svojem gledališču počel vse: igral, režiral, bil scenograf, kostumograf in koreograf. Njegovo delovno ekipo je vse od njegovih začetkov v meščanskem gledališču prek nastopanja z uradnim kulturnim krožkom italijanske komunistične partije in sodelovanja z zunajparlamentarnimi levičarskimi političnimi strankami do vzpostavitve svojega, avtonomnega, udarnega političnega gledališča vedno sestavljal precej ozek krog ljudi, kdaj tudi zgolj žena in dva ali trije sodelavci.

"Vsak umetniški izraz je ali pod vplivom politike ali nekaj doda k politiki," je bil prepričan Fo, ki je z ženo večinoma uprizarjal igre, ki sta jih tudi sama napisala. Čeprav je Nobelovo nagrado prejel le on, so poznavalci trdili, da je njegova partnerica pri delu sodelovala prav toliko kot on. Tudi Fo je vedno govoril o "njuni Nobelovi nagradi". Franca Rame je bila znana predvsem po svojem talentu za improvizacijo, še navaja APA.