Finžgarjeva rojstna hiša predstavlja primer bivalne kulture kajžarske družine ob koncu 19. stoletja na Gorenjskem. Foto: visitzirovnica.si
Finžgarjeva rojstna hiša predstavlja primer bivalne kulture kajžarske družine ob koncu 19. stoletja na Gorenjskem. Foto: visitzirovnica.si

Kot je pojasnil direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman, ima Finžgarjeva rojstna hiša vse več obiskovalcev, okoli 6000 letno. Poleg tega poleti v okviru festivala KašArt pred hišo potekajo pravljični večeri. Zadnji letošnji bo ta četrtek, ko bo na sporedu koncert Branka Završana.

Nova vstopna točka s parkiriščem za avtobuse in osebna vozila, javnim dehidracijskim straniščem, pitnikom, klopcami, večnamensko nadstrešnico, leseno varovalno ograjo, informacijsko tablo in stojali za kolesa predstavlja pomembno turistično pridobitev Doslovč in celotne Poti kulturne dediščine Žirovnica, je prepričan Koman.

Ta zgodba in razprave so trajale toliko časa, kot da bi gradili 10 kilometrov dolgo pot, v resnici pa gre le za nekaj 100 metrov.

Župan Leopold Pogačar, o pločniku pred Jalnovo hišo

Žirovniški župan Leopold Pogačar je povedal, da bodo s tem rešili predvsem težavo parkiranja avtobusov, ki šolske otroke pripeljejo na ogled hiš velikih mož v žirovniški občini. Prav tako je omenjena turistična infrastruktura pomembna za pohodnike po poti kulturne dediščine, saj izboljšuje udobnost obiska in kakovost doživetja za obiskovalce. Lahko jei tudi vstopna točka za začetek tematske poti.

Naložba je stala 280.000 evrov, občina pa se je s projektom prijavila na razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo ter znamenitosti v turističnih destinacijah in od ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport prejela 80.000 evrov.

Žirovnica kot butična turistična destinacija
Naložba prispeva k dvigu kakovosti, butičnosti, prepoznavnosti, doživljajskosti, konkurenčnosti in dodane vrednosti kulturnih produktov destinacije Žirovnica, temelječih na velikih imenih slovenske literature, ter k umeščanju Žirovnice kot trajnostno urejene, podeželsko avtentične in butične destinacije znotraj Julijskih Alp.

Rojstna hiša pisatelja Janeza Jalna je med najstarejšimi zgradbami v vasi Rodine, stara je okoli 400 let. Foto: Wikipedia
Rojstna hiša pisatelja Janeza Jalna je med najstarejšimi zgradbami v vasi Rodine, stara je okoli 400 let. Foto: Wikipedia

Prav tako investicija prispeva k uravnoteženemu razvoju med turizmom in vsakodnevnim bivanjem na destinaciji, še posebej v vasi Doslovče. Omogoča funkcionalne in družbenoekonomske koristi ter vključevanje lokalnega prebivalstva in ponudnikov v turistični razvoj. Ponuja možnosti za razvoj dodatne ponudbe in novih butičnih turističnih proizvodov.

Z vstopno točko v Doslovčah so vzpostavili manjkajočo javno turistično podporno infrastrukturo še na zadnji ključni točki Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki doslej ni imela parkirišča. Pred tem so pred dvema letoma uredili parkirišče v bližini Jalnove muzejske hiše na Rodinah, vendar pa vse do letošnjega poletja niso mogli urediti pločnika, ki bi zagotovil varno pot od parkirišča do muzejske hiše in pokopališča.

"Ta zgodba in razprave so trajale toliko časa, kot da bi gradili 10 kilometrov dolgo pot, v resnici pa gre le za nekaj 100 metrov," je o dolgotrajnem pridobivanju soglasij za izgradnjo pločnika povedal župan. Letos so vendarle dobili soglasje Direkcije RS za infrastrukturo in julija je bil pločnik zgrajen. Stal je okoli 90.000 evrov.