Zbor Grške radiotelevizije bo začel Evroradijski božični dan na progroamu Ars. Foto: ERT Grška radiotelevizija.
Zbor Grške radiotelevizije bo začel Evroradijski božični dan na progroamu Ars. Foto: ERT Grška radiotelevizija.

Posebni božični glasbeni dan, ki ga Evropska zveza radijskih postaj z velikim uspehom in prepoznavnostjo nadvse uspešno prireja že več kot četrt stoletja, sodi med najbolj priljubljene evroradijske projekte, v katerih sodeluje več radijskih postaj z vsega sveta. Ponudba zveze je letos obsegala 15 enournih koncertov, izmed katerih boste lahko na Arsu poslušali deset najzanimivejših, v katerih toplina duha božičnega časa na najrazličnejše izvirne načine žari skozi prizmo starejše in novejše, resne in popularne, ljudske in umetne ter instrumentalne in letos še zlasti vokalne glasbe.

Glasbeno popotovanje se bo na programu Ars začelo nekaj minut čez 11.00 v Atenah. Grški radio, ki v okviru posebnih evroradijskih projektov, povezanih s tematiko postnega časa ali božiča, sodeluje spet po dolgem času, je namreč pripravil koncertni program, sestavljen iz tradicionalnih božičnih pesmi in glasbenih božičnih zgodb. Zvenele bodo v novih zborovskih priredbah sodobnih grških skladateljev, ki jih bo bodisi a cappella ali pa ob instrumentalni spremljavi predstavil Zbor Grške radiotelevizije.

Sledil bo prispevek ruskega radia Orfej iz Moskve. Moskovski sinodalni zbor, najstarejša ruska glasbena zasedba, ki jo vodi Aleksej Puzakov, letos praznuje 300. obletnico začetka delovanja. Slišali boste izbor najboljših del s koncertnega programa Goreča priprošnjica, ki ga je zbor izvedel 5. oktobra v moskovski Katedralni dvorani. Program, sestavljen izključno iz del ruskih skladateljev, je bil posvečen božičnemu čudežu in Materi Božji, ki navdihuje človeška srca že stoletja. Kot so zapisali k programu, se verniki prav nanjo – zavetnico in priprošnjico celotne krščanske družine – s svojimi skrivnimi prošnjami najpogosteje obračajo.

Moskovski sinodalni zbor in njegov umetniški vodja Aleksej Puzakov. Foto: Osebni arhiv Alekseja Puzakova.
Moskovski sinodalni zbor in njegov umetniški vodja Aleksej Puzakov. Foto: Osebni arhiv Alekseja Puzakova.

Ob 13. uri bo na vrsti prvi od treh koncertov posebnega Evroradijskega božičnega dneva, ki jih boste na programu Ars lahko spremljali v neposrednem prenosu. V cerkvi sv. Nikolaja v Talinu bodo nastopili ansambel Vox Clamantis, dirigent Jaan-Eik Tulve in harfist Andrew Lawrence-King. Izvedli bodo spored, poimenovan Hodie Christus natus est Danes je bil rojen Kristus, ki je razpet med glasbo Arva Pärta, gregorijanskimi koralnimi napevi in harfistovimi improvizacijami. Prvi sklop bo ob 14.05 zaokrožil neposredni prenos koncerta iz cerkve Kallio v Helsinkih. Tam bo nastopil Ansambel za sodobno glasbo Uusinta, ki bo predstavil izbor kratkih kanonov Johanna Sebastiana Bacha – za komorno zasedbo, sestavljeno iz flavte, klarineta, tolkal, klavirja, kitare, violine in violončela jih je priredil danski skladatelj Hans Abrahamsen – in glasbo treh sodobnih glasbenih ustvarjalk mlajše generacije. Skladbo Beaivi Outi Tarkiainen je navdihnila pesem laponskega pesnika Nilsa-Aslaka Valkeapääja, v kateri ima po dolgi polarni noči prihajajoča svetloba prav poseben pomen. Delo 93 milijonov milj proč Ann Cleare glasbeno odseva nazorno razdaljo od sonca, skladba There are always flowers Mioko Yokoyame, ki je nastala še pred epidemijo, spominja na upanje, spored kot celota pa ponuja pričakovanje in hkrati bežen glasbeni pogled v večnost.

Drugi sklop ob 16. uri začenja prispevek Danskega radia. Prvotno načrtovani koncert z naslovom Danski božič, ki bi ga morala danes v Garnizijski cerkvi v Koebenhavnu izvesti Danski nacionalni vokalni ansambel in dirigent Phillip Faber, je bil tik pred zdajci, v petek, odpovedan zaradi zaostritve epidemičnih razmer na Danskem in posledično novih omejitev, ki jih je sprejela danska vlada. Danski radio je kot nadomestilo ponudil koncert ansambla Ars Nova Copenhagen, ki je v ponedeljek, 13. decembra letos, na tem prizorišču še uspel izvesti koncert božične in adventne glasbe Francisa Poulenca, Josefa Rheinbergerja, Arva Pärta, Nicolasa Gomberta, Roberta Whita ter tradicionalnih evropskih in ameriških božičnih napevov.

Koncert Simfoničnega orkestra Berlinskega radia vodi velik strokovnjak za glasbo starejših obdobij Rinaldo Alessandrini. Foto: Peter Meisel
Koncert Simfoničnega orkestra Berlinskega radia vodi velik strokovnjak za glasbo starejših obdobij Rinaldo Alessandrini. Foto: Peter Meisel

Uro pozneje (17.00) bo na vrsti prispevek Nemškega radia Kultur iz Berlina, ki je v ponudbo posredoval posnetek koncerta z naslovom Bachov praznični advent. 12. decembra je v Berlinski filharmoniji nastopil Simfonični orkester Berlinskega radia pod vodstvom Rinalda Alessandrinija, kot solista sta nastopila sopranistka Siri Karoline Thornhill in trobentar Reinhold Friedrich, program pa je bil v celoti namenjen glasbi Johanna Sebastiana Bacha. Predvajali bomo skrajšano različico koncerta, ki jo bo uvedla uvodna sinfonia iz kantate Ljubim najvišjega z vsem svojim bitjem, nadalje bomo slišali Brandenburški koncert št. 2, sinfonio iz kantate Lažni svet, ne verjamem ti, Brandenburški koncert št. 3, koncert pa bo sklenila kantata Vzklikajte bogu vse dežele.

Drugi sklop koncertov na programu Ars bo ob 18. uri sklenil še zadnji od treh neposrednih prenosov Evroradijskega božičnega dneva na programu Ars. V Studiu Acusticum v švedskem mestecu Piteå bo ob spremljavi nyckelharpe, harmonike in orgel nastopil Vokalni ansambel Erika Westberga pod Westbergovim vodstvom. Spored bo v znamenju ljudske in umetne božične glasbe pretežno švedskih avtorjev. Klasika Otta Olssona Božji sin je rojen prepleta švedsko ljudsko glasbo s čudovitim koralom, v ta "vsešvedski" božični koncert pa sta vključeni tudi božična slovita pesem Cvet je vzbrstel prelepi Jana Sandströma, ki temelji na istoimenski marijanski himni Michaela Praetoriusa, kakor tudi ritmično-srednjeveška božična kolednica In dulci jubilo. Kot solista se bosta predstavila prepoznavna švedska ljudska glasbenika Torbjörn Näsbom, ki igra na švedsko različico lajne z lokom (nyckelharpa) in akordeonist David Wahlén.

Zadnji sklop se bo začel ob 20. uri, najprej pa bomo poslušali Vokalni ansambel Jugozahodnega nemškega radia iz Stuttgarta ter goslača Bjørna Kåreja Oddeja in njegov ansambel. Nastopili bodo v cerkvi sv. Mihaela v Stuttgartu, kjer bodo uzvočili zborovska dela sodobnih skandinavskih skladateljev. Njihovo glasbo odlikujejo svetleč zven, preprosta lepota, privlačna intenzivnost in ganljiva melanholija. Goslač Bjørn Kåre Odde in njegov ansambel sta leta 2019 prejela nagrado Norveški glasbenik leta, glasbilo, ki ga Odde igra – hardangerske gosli – pa so norveška različica viole. Posebnost glasbila so resonančne strune, ki dajejo zvoku občutljivo nežnost in sijaj.

Torbjörn Näsbom in nyckelharpa. Foto: Osebni arhiv Näsboma.
Torbjörn Näsbom in nyckelharpa. Foto: Osebni arhiv Näsboma.

Uro pozneje bo na vrsti koncert Bachove sakralne glasbe. V dvorani Središča za uprizarjajoče umetnosti Chan v Vancouvru bosta zveneli 4. in 5. kantata Bachovega Božičnega oratorija. Solisti bodo mednarodno uveljavljeni kanadski pevci, člane Ansambla za zgodnjo glasbo iz Vancouvra in Pacifiškega baročnega orkestra pa bo vodil Alexander Weimann.

Posebni Evroradijski božični dan na programu Ars bomo končali ob 22. uri in 30 minut s koncertom zbora BBC Singers in sestava Guildhall Jazz Orchestra. V dvorani Milton Court koncertnega centra Barbican v Londonu bodo pod vodstvom Nicholasa Koka zvenele uspešnice iz dvajsetih in tridesetih let prejšnjega stoletja, ki so jih podpisali Cab Calloway, Walter Donaldson, Irving Berlin, Jimmy McHugh in drugi.