Foto:
Foto:
Marko Fabiani
Irena Vrčkovnik
Polona Furlan
Alenka Godec
Jadranka Juras
Anja Rupel
Branka Kraner
Nuša Derenda
Romana Krajnčan
Anika Horvat
Darja Švajger

V petek, 25. marca je v organizaciji Cafe teatra v Cankarjevem domu potekal koncert slovenskih glasbenikov, ki so se poklonili spominu na našo veliko pevko Marjano Deržaj.


Morda imam med vsemi sodelujočimi največ razlogov za sodelovanje pri projektu, saj sem kot violinist pri simfonikih RTV Slovenija igral na vseh festivalih Slovenske popevke že od leta 1968 in sem Marjano tudi osebno poznal. Moram priznati, da se v tistih letih nisem zavedal, kako velika je v resnici. Z leti in poslušanjem njenih posnetkov pa jo vedno bolj občudujem in se spominjam njene veličine in topline, ki jo je izžarevala, vsakič ko sem jo videl.
Drugi razlog je izredna pevska zasedba. Mislim, da se 16 vrhunskih slovenskih vokalistk še ni zbralo naenkrat na kakem koncertu v Sloveniji.
Tretji razlog pa je priznanje in potrditev sposobnosti našega orkestra »SIMFONIKA« - do pred kratkim Komornega orkestra Vrhnika, da v tako zelo kratkem času naštudira tako obsežen in zahteven program.
MARKO FABIANI - dirigent


Zelo sem bila vesela povabila za sodelovanje na koncertu v spomin Marjane Deržaj. Njene pesmi in nasploh stare slovenske popevke so obvezen del mojega repertoarja na nastopih po Sloveniji. Zato jih z veseljem gojim naprej in jih prenašam tudi na svoje učence.
Sama sem imela srečo, da sem Marjano tudi osebno spoznala. V njej sem videla prijazno, preprosto osebo, polno topline. Njen glas in pesmi pa so bili po mojem nesmrtni že dolgo, dolgo, preden nas je zapustila.
IRENA VRČKOVNIK


Glasno pozdravljam pobudo za ta koncert. Nadvse počaščena sem, da lahko tudi jaz zapojem in s tem dejanjem oživim vsaj droben delček Marjanine neizmerne pozitivne energije, vedrine in sončnosti, ki jo je bilo mogoče čuti ob vsaki njeni pojavnosti. Žal Marjane nikoli nisem imela priložnosti osebno spoznati, pa vendar naj mi nihče ne zameri, če rečem, da sem jo poznala. Že od malega je redno prihajala k nam domov na obisk skozi radijsko ali tv-škatlo. Vedno iskrena in nadvse pristna izjemna pevka. Verjamem, da bo še prišla, in občutek bo vedno znova isti - neprecenljivo dragocen in vreden vse moje pozornosti.
POLONA FURLAN

Zagotovo obstaja vsaj ena stvar, ki ji minljivost ne more do živega - pesem. In dokler je pesem, je živ spomin na Marjano Deržaj.
Počaščena sem, da lahko prispevam delček v spomin na pevko z velikim glasom in srcem!
ALENKA GODEC




Moja prva pesem, ki sem jo posnela v studiu, je bila pesem Orion in takrat nisem vedela, kdo jo je izvajal v originalu, samo neskončno mi je bila všeč. Danes pa imam čast posloviti se od te velike pevke kot njen "podmladek", saj je Marjana utirala pot s svojim glasom in pojavo vsem sodobnim pevkam zabavne glasbe.
JADRANKA JURAS

Z Marjano sem se prvič srečala v svojem otroštvu. Ne z njo osebno, ampak z njenim glasom. Kasneje so se najine poti kar nekajkrat križale, leta 1991 sva končno tudi skupaj zapeli v duetu skladbo Naš mali avto in z njo nastopili v Križankah. Kadar koli sva se srečali, sva kot stari prijateljici poklepetali o glasbi, družinah in tekočih dogodkih. Marjana je vedno našla prijazno besedo za moje glasbeno delo, saj je redno spremljala vse, kar se je dogajalo v slovenski glasbi.
Skupaj z njo je odšel tudi košček moje mladosti.
ANJA RUPEL

Spomin na Marjano Deržaj nam pred oči vedno prikliče sončno žensko: nasmejano, optimistično, polno iskric in zanosa, prepojeno z glasbo in s pridihom večnega otroka, ki zna na svet gledati skozi rožnato prizmo. Bila je oseba, ki jo vzljubiš takoj. Vsa ta njena človeška veličina se je čutila tudi v njenem petju, v njenih interpretacijah, ki so skladbam vdihovale posebno globino.
Zvezda, ki je sijala na Zemlji, zdaj sije na nebu in je naša vodnica v iskrenosti, predanosti in lepoti v petju in glasbi nasploh.
KATRINAS

V svojih glasbenih začetkih sem imela priložnost sodelovati z Marjano na istih odrih.
Z iskrenim petjem je resnično prevzemala vse okoli sebe.
Bila je izjemno pozitivna osebnost, ne samo na odru, temveč tudi osebno.
Z velikim spoštovanjem do Marjane sem z veseljem izbrala eno izmed njenih popevk, ki jo bom zapela v Cankarjevem domu.
BRANKA KRANER


Pogosto zapojem pesem Poletna noč in vedno slišim v podzavesti Marjanin glas. Bolje, kot jo je zapela ona, je pač ne moreš zapeti!
Poleg tega, da je imela odličen glas, je izžarevala tudi tisto veselje do petja in iskrenost do ljudi. Vrednote, ki jih sama izredno cenim in ki jih kar malce pogrešam v današnjih časih.
NUŠA DERENDA

Marjano Deržaj sem prvič srečala, ko je pred mnogimi leti pela na koncertu v Tržiču in sem ji kot majhna deklica podarila šopek rož. Bila je zelo vesela in že takrat me je očarala s svojo prisrčnostjo in neposrednostjo. Lahko bi rekla, da mi je bila neke vrste vzornica, kako se predati glasbi in jo ponesti do src poslušalcev. Marjana je znala ogreti in navdušiti še tako hladno občinstvo.
In zdaj, ko sem vadila njene pesmi za koncert v njen spomin, sta me znova prevzeli njena odlična interpretacija in energija, ki jo začutiš v vsakem tonu, v vsaki besedi.
Marjana je nepozabna.
ROMANA KRAJNČAN


Od nekdaj sta mi bili najbolj pri srcu slovenski pesmi "Poletna noč" in " Orion", ki sem ju velikokrat prepevala z Big bandom in ju kasneje posnela tudi za svojo ploščo. Z gospo Marjano Deržaj sem nekajkrat govorila in bila je prav prijetna in topla oseba.
Nedavno mi je njena hči Tina povedala, da je Marjana spremljala mojo glasbeno pot in me z veseljem tudi poslušala. To je bila zame ena najlepših pohval, kar sem jih v življenju dobila, kajti izrekla mi jo je pevka, ki sem jo od nekdaj oboževala in jo imela za edino pravo slovensko zvezdo.
ANIKA HORVAT


Marjana Deržaj je zame bila in ostaja ena največjih slovenskih pevk. Njen prodoren glas, čudovite interpretacije, iskrive oči in širok nasmeh so nekaj nepozabnega.
Vesela sem, da sem lahko delček mozaika v večeru, ki je posvečen slovenski glasbi in njej.
DARJA ŠVAJGER