Foto:
Foto:
Bigo in Figo živita zanimivo življenje.
Maček Nero je resnično črn ...
Bizgec Koki Foto: Bizgeci
Bizgec Profesor Foto: Bizgeci
Bizgec Bigo Foto: Bizgeci
Bizgec Nero Foto: Bizgeci
Bizgec Figo Foto: Bizgeci
Bizgec Koki potrebuje pomoč. Foto: Bizgeci

Med zimskimi počitnicami bo na ogled enajst novih epizod o Kokiju in njegovih prav posebnih prijateljih.



13. marec 2005

Kdo so Bizgeci? Še niste slišali?


Bizgeci so pernato ljudstvo, ki živi v svojem svetu, narejenem povsem po njihovi meri. Koki, Bigo in Figo živijo zelo zanimivo življenje skupaj z mačkom, ime mu je Nero, in z radovednim Profesorjem. Tudi to je njihova domača žival, po izvoru je sicer človek. Če po naključju njihovo življenje ni zanimivo, si ga popestrijo sami. Zelo zanimivo: Koki je vedno poln novih zamisli.

























Te vedno nesebično trosi naokoli. Ne glede na posledice. Pa naj stane, kar hoče!


Gre za začetek priprav na produkcijo 13 novih risank, dolgih po pet minut, ki nastajajo tudi s sodelovanjem Otroškega in mladinskega programa Televizije SLOVENIJA. Producent je CASABLANCA, produkcijska hiša iz Ljubljane, ki skupaj s TV Slovenija, z nesebično pomočjo Evrovizije /EBU/ in skupaj še z nekaj evropskimi javnimi televizijami in skladi financira slovenske avtorje in izvajalce pri izdelavi prve slovenske tako obsežne animirane nanizanke po Medvedku BOJANU.















Glavni Bizgec je Grega Mastnak, akademski slikar, ilustrator, "stripar" in avtor nekaj filmskih risank.














Risanki Bizgeci - Češnje in Na jug sta že bili na sporedu na naši televiziji in v Kinodvoru. Obiskali sta tudi več mednarodnih filmskih in televizijskih festivalov po vsem svetu.

Dan D!
14. marec 2005, 8.30
Danes začnemo s pripravami! Hura!
Producent Igor je kot ponavadi zelo zaskrbljen.
V glavi preigrava vse možne črne, zelo črne načrte.
Zakaj? Baje zato, da ne bi bil potem negativno presenečen,
če bi se kaj nepredvidenega zgodilo.
Hodi gor in dol pred stavbo VIBA filma in brez konca vleče cigaretni dim iz vedno novih cigaret, telefonira, pogleduje na uro, pošilja sporočila in se vmes skuša celo pogovarjati.

Grega, avtor, je tudi že tu. Dvajset minut prezgodaj. Neverjetno! Teka za Igorjem gor in dol pred stavbo in živčno požira zrak skozi cigareto, puha modrikaste oblačke ter skuša ujeti korak in z njim izmenjati kakšno besedo.
Prek železniške proge, dvopasovnice in varnostne ograje mladostno pripleza Ervin, kmalu za njim pa se športno poskakujoč prikažeta Miha in Leon.
Tudi Lado pristane pravočasno z avtom pred vhodom, kjer seveda parkiranje ni zaželeno.
“Seveda, kot ponavadi, Tine ni!” zarobanti Igor in krdelo požene v stavbo. Ker mu je kot ponavadi odveč peš odkorakati v prvo nadstropje, če je že pač v te namene montirano dvigalo, natrpa vse Bizgece, “Bizginje” še vedno ni, v tovorno dvigalo, zapahne vrata, pritisne na gumb in …. nič!
“Obrn ključ, pol pa prtisn!” se sliši od zunaj. To ročno stori. Lift poskoči in se čez par sekund ustavi. Igor ponovi vajo. Spet gremo meter navzgor, spet konec vožnje.
Tokrat zares obstanemo. Ključ, gumb, gumb, ključ! Ne trzne! In tako naprej. Alarm. Zvonec. Nič. Mobi ne vleče.Trkamo. Nekdo se oglasi. Potem tišina in čez par minut sporočilo: servis je obveščen - bo prišel, ko jim bo uspelo. No, fino!
Klavstrofobija. Zraka zmanjkuje. Sardine se grdo obnašajo( verbalno).
Škoda, da ni zraven v dvigalu z nami Tine. No, to bi bil lep začetek!
Igor: “Saj sem vedel, samo tega pa res nisem imel v planu!”
Pol ure mine. Nekam vroče postaja in zaspano. Najbrž ni dovolj zraka.
“Zdaj pa bo!”
Zunaj se zasliši Tinin glas. To je prvi dan? Lepo!
Zelo optimistično. Lift se malo premakne. Potem še malo.
Končno ga spustijo. Mislim, da vsi zunanji malo privoščljivo gledajo na naše muke.
Neopazno se seveda tudi smejijo. No, ja…!
Zdaj so tudi stopnice kar v redu.

Ampak tale Tina je pa res imela srečo …!

7.april 2005
Za pokušino nekaj odlomkov iz dosedanjih Bizgecev:
Bizgeci: Na jug
Bizgeci: Na jug
Bizgeci: Češnje
Bizgeci: Češnje

23. maj 2005

Naj predstavimo junake:

Koki, glavni junak serije in tipičen Bizgec. Popoln evforik in važič brez primere. Ne premore niti trohice samorefleksije. Vsega se loti ad hoc in vse se mu sfiži. Vendar ga neuspehi ne prizadenejo, niti ga ničesar ne naučijo. Ima namreč neverjetno sposobnost, da lahko vsak neuspeh hitro pozabi ali ga predstavi kot svojo zmago. Ima dve domače živali, mačka (Nero) in človeka (Profesorja), za kateri sicer lepo skrbi (ju redno hrani), vendar mora Profesor prepogosto prenašati njegove nemogoče muhe.

Profesor, Kokijev domači človek. Radoživ preučevalec flore in favne. Kokiju je vdano privržen in Kokija skoraj vedno brez prigovarjanja uboga. Koki ga večkrat uporabi za kakšen tehnični izum, kar pa ni profesorjeva specialnost saj je po duši in izobrazbi biolog.

Nero, Kokijev domači maček. Velik individualec, večino časa prespi, kadar pa vstane ga je treba jemati skrajno resno.

Bigo in Figo, čokati in preklasti bizgec, Kokijeva prijatelja. Vedno sta skupaj in skoraj vedno brez zadrškov asistirata Kokijevim izvajanjem.


16. januar 2006

Pred manj kot enim letom smo zapisali, da začenja na VIBA FILMU skupina zanesenjakov mučno delo: oživljanje Bizgecev, junakov nove, slovenske animirane nanizanke, prve tako številčne po klasični risani seriji “BOJAN”, ki je nastajala celo desetletje (36 epizod!).

Te dni risarji animatorji dokončujejo zadnje kadre 13. epizode “BIZGECI” pod naslovom “Ribolov”. Še nekaj tednov, in že jih bomo lahko spremljali na naših malih zaslonih, na 1. programu TV Slovenija v preddnevniškem programskem pasu.










Producent serije Igor Pediček, produkcijska hiša “CASABLANCA”, se je s pomočjo svojih ustvarjalcev, zbranih okoli očeta BIZGECEV, Grege Mastnaka, akademskega slikarja, striparja, ilustratorja in animatorja, lotil na prvi pogled zelo mučnega posla, brez upa na zmago. Vsaka slikica mora biti narisana in pobarvana ročno, sicer s pomočjo računalnika, skratka brez papirja in barvic, a vendar ...! Na sekundo jih potrebujemo 12! V petih minutah, kolikor je dolga vsaka epizoda, pa si potem lahko izračunate kar sami.

Televizija SLOVENIJA, Uredništvo otroškega in mladinskega programa, je eden od koproducentov te serije, ki sta jo med drugim podprla tudi EBU /Evrovizija in evropski audiovizualni program MEDIA + ter še vrsta drugih. Vnaprej so jo tako že kupili na javnih televizijah na Nizozemskem, Norveškem, Italiji in Švici.

9. februar 2006



































































































(se nadaljuje!)

Peter Povh