Poslanci so govorili tudi o Viba filmu. Foto: Viba film
Poslanci so govorili tudi o Viba filmu. Foto: Viba film

Poslanci so opravili drugo obravnavo predloga zakona o Slovenskem filmskem centru. Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Stojan Pelko je prepričan, da so s predlogom zadostili zahtevam stroke, da so se približali evropski praksi in da predlog ustreza tudi potrebam nacionalne televizijske hiše, pa tudi javnosti. Pelko je uvodoma spomnil na celoten proces, predvsem na javno razpravo o predlogu zakona ter poudaril, da so čez poletje uskladili še zadnje podrobnosti glede sestave sveta Slovenskega filmskega centra, davka na dodano vrednost in sankcij glede morebitnega neupoštevanja določil zakona.

Poslanska skupina SDS-a je vložila dopolnilo k členu, ki opredeljuje financiranje filmov. Aleksander Zorn je dejal, da bi bilo zaradi jasnosti zakonskih določil treba določiti konkretno vrednost proračuna filmov, ki bi opravičevala sofinanciranje. Opozoril je, da imajo tudi v drugih evropskih državah opredeljene take vrednosti in da je tako ureditev predlagala tudi stroka. Tako naj bi bil sofinanciran vsak film, katerega vrednost ne bi presegla dveh milijonov evrov. Pelko je odgovoril, da so se glede vrednosti uskladili tako z društvom režiserjev, društvom producentov kot z društvom filmskih ustvarjalcev. Določanje konkretne vrednosti pa se mu tudi sicer ne zdi izvedljivo.
Andreja Rihter (SD) je predstavila dopolnilo koalicijskih poslanskih skupin, ki bi v zakonu določalo revizijo projektov, ki bi jo izvajala pooblaščena revizijska hiša. V poslanski skupini SDS-a predlagajo tudi, da se v zakon uvrsti člen o vlogi Filmskega studia Viba film Ljubljana, ki v predlogu, kot je poudaril Zorn, ni opredeljena. Po njegovih besedah gre za edini infrastrukturni objekt, ki ga je država zgradila za potrebe filma.

Koalicijske poslanske skupine so predlagale še, da se v členu o zunajproračunskem financiranju umakne beseda zlasti, s čimer se izogne nejasnosti tolmačenja filmov ob morebitnem inšpekcijskem nadzoru.