Prva Evropska prestolnica kulture so bile, leta 1985, Atene. Foto: EPA
Prva Evropska prestolnica kulture so bile, leta 1985, Atene. Foto: EPA
Maribor
Leta 2012 si bo naslov Evropske prestolnice kulture Maribor delil s portugalskim Guimaraesujem. Foto: Mestna občina Maribor
Leta 2000 - ob prelomu tisočletja - se je prvič zgodilo, da je bilo kulturnih prestolnic več; poleg Avignona, Bergena, Bologne, Bruselja, Krakova, Reykjavika, Prage, Santiaga de Compostela so naslov prejeli tudi Helsinki.

Tega leta je - zdaj že pokojna - nekdanja grška ministrica za kulturo in slavna igralka Melina Mercouri dala pobudo za projekt, v okviru katerega bi vsako leto poleg Bruslja postalo prestolnica kulture še eno mesto iz Evropske unije. Naziv je bil doslej podeljen že 40 mestom, prve so bile kajpada Atene.

Za raznolikost evropskih kultur
Glavni cilji projekta Evropska prestolnica kulture so poudarjanje bogastva in raznolikosti evropskih kultur, spodbujanje medsebojnega razumevanja evropskih državljanov ter razvijanje občutka pripadnosti isti evropski družini z ozaveščanjem o skupnih evropskih koreninah in ambicijah za prihodnost. Projekt Evropska prestolnica kulture poleg tega ponuja enkratno priložnost za dolgoročno regeneracijo mest, saj daje nov polet njihovemu kulturnemu življenju, ustvarjalnim panogam in preoblikovanju njihove celostne podobe. Letošnje prestolnice kulture so nemški Essen za Porurje, madžarski Pecs in turški Istanbul.

Leto 2000 in devet prestolnic
V zgodovini projekta Evropska kulturna prestolnica velja izpostaviti leto 2000, ki je prekinilo tradicijo izbora ene prestolnice vsako leto, kar je leta 1985 vpeljal izbor Aten za prvo evropsko kulturno prestolnico. Zaradi izrednega simbolnega pomena leta 2000 je v letu pred nastopom 3. tisočletja kar devet evropskih mest pripravilo celoleten kulturni program. Devet evropskih mest kulture – ker je bilo izbranih krajev kar devet, ni tega leta nobeno mesto dobilo naziva prestolnica – je bilo: Avignon (Francija), Bergen (Norveška), Bologna (Italija), Bruselj (Belgija), Helsinki (Finska), Krakov (Poljska), Praga (Češka), Reykjavik (Islandija) in Santiago de Compostela (Španija).

Konferenca za izmenjavo izkušenj
V Bruslju sta te dni tudi mariborski župan Franc Kangler in direktor mariborskega Narodnega doma Vladimir Rukavina, ki bo eden izmed govorcev na konferenci, na kateri bo danes in v sredo sodelovalo več kot 400 nekdanjih, sedanjih in prihodnjih prestolnic kulture ter številni drugi kulturni izvajalci. Namenjena je izmenjavi izkušenj in dobrih praks, pa tudi oceni učinka pobude od njenih začetkov leta 1985. Prvi dan bo posvečen uradni proslavi in izmenjavi izkušenj med prestolnicami kulture. Drugi dan pa bo obarvan bolj strateško in namenjen analizi učinka pobude in njene zapuščine.

"Ta pobuda jasno kaže zavezanost EU-ja k spodbujanju kulturne raznolikosti in dejstvo, da kultura lahko združuje ljudi po vsej Evropi. Zahvaljujem se vsem mestom, ki so kot prestolnice kulture Evropo postavile v ospredje, projektu pa želim veliko uspeha tudi v naslednjih 25 letih," je ob tem poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

V spodnji galeriji si oglejte mesta, ki so že bila prestolnice kulture do leta 2010: