Vrsta vodilnih svetovnih arhitektov je večkrat namignila, da ni Italija, ki se sicer ponaša z nekaterimi najveličastnejšimi zgodovinskimi stavbami, nikoli pokazala zanimanja za moderno arhitekturo. Foto: EPA
Vrsta vodilnih svetovnih arhitektov je večkrat namignila, da ni Italija, ki se sicer ponaša z nekaterimi najveličastnejšimi zgodovinskimi stavbami, nikoli pokazala zanimanja za moderno arhitekturo. Foto: EPA
Bazilika sv. Petra, Rim, kupola
Načrt novega nebotičnika upošteva nepisano pravilo italijanske prestolnice, da naj ne bi bila nobena stavba večja od 138 metrov visoke bazilike sv. Petra.

V 'večnem mestu' se trenutno gradi 120 metrov visok stanovanjski blok, ki mu pravijo stolp Eurosky. Ko bo, če bo šlo vse po načrtih, prihodnje leto gradnja končana, bo stavba sodila med višje stavbe v Italiji.
Marsikateri Rimljan stavbnemu klicaju s 30 nadstropji nasprotuje, a arhitekt Franco Purini vztrajno zagovarja smiselnost projekta. "Ne smemo pozabiti, da je bil Rim v srednjeveških časih mesto, polno stolpov." Nebotičnik bo kar se da do okolja prijazen, poln sončnih celic in kanalov, ki bodo dovajali deževnico rastlinju.

"Rim ne potrebuje ekopošasti"

A Teodoro Buontempo, zadolžen za območje Lacija, ni prepričan, da je stolp Eurosky prava rešitev za sicer močno prikrajšano rimsko obrobje. "Rim ne potrebuje ekopošasti, niti vertikalnih niti horizontalnih." Pravi izziv bi bil, dati mestnemu obrobju kanalizacijo, električno napeljavo in cestno mrežo, še meni.
Nekateri za, drugi proti
Novi stolp nastaja v četrti EUR, kar je okrajšava za Esposizione Universale Roma. Gre za četrt, ki jo je zasnoval Benito Mussolini, da bi z njo proslavil dve desetletji italijanskega fašizma. Zagovorniki nove rimske stavbe vztrajajo, da bi prinesla nujno potrebna stanovanja, nasprotniki pa se sprašujejo, kdo so tisti, ki bodo z novo arhitekturo zares na boljšem.
Najbolj burno reakcijo je projekt vzbudil ravno zaradi estetskih razlogov. Kardinal Giovanni Cheli je za časopis La Repubblica povedal, da ne želi 'pred Vatikanom gledati 30 metrov visokega stolpa'. Rimski župan Gianni Alemmano je kljub negodovanju očitno vendarle prepričal voditelje Cerkve, da bo stavba dovolj oddaljena od papeških prostorov in tako ne bo 'v napoto' okolici bazilike sv. Petra.
Najvišje stavbe na severu Italije
V Italiji stoji le 23 stavb, ki so visoke 100 metrov ali več, večina teh pa se nahaja v industrijskih predmestjih severnoitalijanskih mest Milana in Torina. Najbolj slavna je milanska Pirellijeva stavba iz leta 1958, ki naj bi vplival tudi na podobo newyorške Pan Am.
Strah pred previsokimi modernimi stavbami
A 27 sto oziroma več metrov visokih stavb še načrtujejo. Zlasti v Milanu se pred svetovnim sejmom 2015 obeta prav gradbeni izbruh, štirje izmed načrtovanih nebotičnikov pa naj bi merili celo več kot 170 metrov. Za primerjavo; to je še vedno polovica višine Eifflovega stolpa v Parizu.