Foto:
Foto:

Američana sta prejela glavno nagrado zlata nika v kategoriji interaktivne umetnosti, Kanadčan Chris Landreth je zmagal med računalniškimi animatorji, Tomas Koener iz Nemčije pa je bil nagrajen na področju digitalne glasbe. Sicer pa so na že 18. festivalu v 7 kategorijah podelili 14 denarnih nagrad v vrednosti 130.000 evrov.

Umetniki od forme k vsebini
Timeshift, ime letošnje prireditve, označuje vsebinsko vodilo ustvarjalcev - svet čez 25 let. Festival, ki je potekal med 2. in 7. 9., je tako postregel z novo vsebinsko usmeritvijo spletnih umetnikov: preteklo osredotočenost na zmogljivosti tehnike je nadomestila refleksija o sodobnem svetu, nasičenem z digitalnimi mediji.

Tudi znanost se zanima za elektroniko
Dogajanje ni bilo omejeno zgolj na umetniško področje, saj so v Linz prispeli tudi številni družboslovni teoretiki in znanstveniki. Slednji so razpravljali o preteklem razvoju in prihodnjih izzivih, ki jih pred sodobnega človeka postavlja fenomen medijske kulture. Slednja namreč odločilno vpliva na razvoj umetnosti, tehnologije in družbe.

Vsako leto večja gneča
Kljub dobri obiskanosti v preteklih letih je organizatorje presenetila velika odmevnost letošnjega dogodka, saj so dober obisk zabeležili prav vsi dogodki. Zaradi velikega števila udeležencev - teh je bilo kar 555 iz 43 držav - je festival potekal na več prizoriščih po celem mestu.

Več o festivalu pa boste izvedeli v Osmem dnevu ta četrtek ob 21.00.