Kos zidu, na katerem se bohotita Banksyjeva kifeljca v strastnem poljubu, tehta več kot tri tone. Foto: Reuters
Kos zidu, na katerem se bohotita Banksyjeva kifeljca v strastnem poljubu, tehta več kot tri tone. Foto: Reuters

Eden najbolj znanih grafitov razvpitega in skrivnostnega umetnika, ki so ga leta 2011 odstranili z zidu lokala Prince Albert v Brightonu v Veliki Britaniji, prikazuje policista naravne velikosti med strastnim poljubljanjem.

Po poročanju britanskega BBC je črno-beli grafit, ki ga je Banksy ustvaril leta 2004, na kosu zidu, težkem več kot tri tone, kupil neznani kupec iz Miamija. Newyorški trgovec z umetninami Stephan Keszler, ki je delo prodajal, je dejal, da je z izkupičkom zadovoljen, povedal pa je še, da je v zadnjih treh letih prodal 11 izvirnih Banksyjevih del.

Na dražbi so ponudili tudi Banksyjeva grafita Obvezano srce in Nori konj na avtomobilskih vratih, ki pa nista našla kupca. Že lani so v Miamiju želeli prodati tudi grafit Suženjsko delo, vendar so ga zaradi polemike glede odstranitve z zidu v Londonu v zadnjem trenutku umaknili z dražbe.

Banksy, ki svojo identiteto vztrajno skriva, (bojda) prihaja iz Bristola. Svoje grafite, ki jih zaznamuje predvsem družbenokritična nota, je začel risati v 90. letih minulega stoletja na zidove objektov v Veliki Britaniji. Danes jih je moč najti tudi drugje po svetu, med drugim v New Orleansu in na Zahodnem bregu, ki ločuje Izrael in Palestino.