Bolšoju je treba predvsem povrniti staro zvočnost. Foto: EPA
Bolšoju je treba predvsem povrniti staro zvočnost. Foto: EPA
Generalni direktor gledališča Bolšoj Anatolij Iksanov in Vladimir Putin
Anatolij Iksanov in Vladimir Putin: Moža, ki odločata o usodi Bolšoja. Foto: EPA
Član baletnega ansambla Bolšoj Konstantin Ivanov
Gledališče Bolšoj se je vedno lahko pohvalilo z izborom odličnih baletnikov. Foto: EPA

Azari Lapidus, predsednik gradbenega podjetja, ki vodi obnovo, je namreč dejal, da so zidovi tako krhki, da bi se vsak čas lahko porušili. Gradbeniki so zato nosilne zidove že začeli utrjevati z "injekcijami" tekočega cementa in z jeklenimi trakovi. Z dodelitvijo sredstev za obnovo ene najbolj legendarnih kulturnih ustanov v Evropi je ruska oblast "prav grdo" zavlačevala.



Podzemno gledališko mesto
Obnova Bolšoj teatra vključuje tudi dograditev poslopja. Na prvi pogled se stavba sicer ne bo prav nič povečala, a uredili bodo kar pet nadstropij, v katerih bodo novi prostori za vaje in shranjevanje kostumov, pod zemljo pa bodo uredili tudi kavarne in druge javne prostore, ki bodo popestrili ponudbo ustanove. Anatolij Iksanov, generalni direktor Bolšoja, je dejal, da bodo zgradili pravo podzemno gledališko mesto.

Vse za odličen zvok
Poleg utrjevanja razmajanih zidov je glavni cilj projektantov povrnitev skoraj popolne zvočnosti v glavni dvorani. Vodja restavratorskih del Jelena Stepanova je povedala: "Manjša obnovitvena dela v preteklosti so zvočnosti avditorija in lesene "školjke", v kateri je orkester, prizadejala grozno škodo." Zvočnost dvorane je poleg primerne mehkobe lesenih tal, na katerih se vrtijo baletniki, največji izziv vsem načrtovalcem opernih in baletnih dvoran.