Foto:
Foto:

Družba Kolizej je razpis za novogradnjo objavila spomladi, 6 prispelih predlogov pa si je možno ogledati na razstavi v Palaciju na Ljubljanskem gradu. Projekt, ki si je prislužil drugo nagrado, sta načrtovala finska arhitekta, tretje mesto pa so si razdelili Španec Rafael Moneo in arhitekta Farshid Moussavi in Alejandro Zaera Polo iz Velike Britanije.

Grozd stavb namesto ene
Nov gradbeni podvig v središču slovenske prestolnice naj bi obsegal 25 metrov visoko stavbo, okoli katere bi zrasla še dva večja stolpiča, namenjena poslovni in trgovski dejavnosti. V še dveh manjših stavbah pa bi uredili 36 nadstandardnih stanovanj.

V njem so živeli vojaki
Kolizej sicer uživa status kulturnega spomenika, stavba pa je tudi eden od najbolj značilnih primerov arhitekture 19. stoletja v Ljubljani. Prvotno so v stavbi uredili vojaška stanovanja, kasneje pa je služila različnim namenom.

Gradnja ni gotova
Zaradi izredno slabega stanja zgradbe so se njeni lastniki kljub spomeniškemu varstvu odločili, da bodo na atraktivni lokaciji zgradili novo stavbo. Upajo namreč, da bo mestni svet kmalu umaknil sklep o razglasitvi Kolizeja za arhitekturni spomenik lokalnega pomena. Le tako bi se projekt lahko uresničil.