Mednarodna ocenjevalna komisija za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2012 priporoča Maribor in skupino mest, ki se je zbrala pod mariborsko skupinsko kandidaturo za ta naslov. Foto:
Mednarodna ocenjevalna komisija za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2012 priporoča Maribor in skupino mest, ki se je zbrala pod mariborsko skupinsko kandidaturo za ta naslov. Foto:
Za multimedijsko predstavitev štajerske prestolnice in partenerskih mest bo poskrbel MMC Kibla. Foto: www.si2012.si

Financiranje projektov v sklopu Evropske prestolnice kulture 2012 (EPK) bo v domeni posameznih mestnih občin, ker pa je EPK regionalnega, državnega in evropskega pomena, bo potrebno sredstva pridobiti tudi od drugod. Župani sodelujočih mest bodo v drugi polovici avgusta z ministrom spregovorili o pobudi, da bi ministrstvo za kulturo oziroma vlada uvedla t. i. kulturni tolar za EKP 2012 ob izteku obstoječega kulturnega tolarja.

Vlada je, kot je znano, sprejela kandidaturo šestih mestnih občin za EPK 2012. To so Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Velenje, Slovenj Gradec in Novo Mesto.

Za slovensko kandidaturo za EPK 2012 je za Evropsko komisijo v Bruslju potrebno pripraviti dodatne obrazce in promocijsko-informativno gradivo. O tem in drugih nalogah v zvezi s kandidaturo so se 11. julija v Mariboru župani oziroma predstavniki vseh šestih mest zedinili, da bodo uredili predstavitveno knjigo vseh partnerskih mest in dopolnili obstoječe spletne strani. Naloga je bila zaupana KUD Kibla.

Večja mesta bodo globlje segla v žep
Porazdelitev skupnih stroškov med sodelujoča mesta bo potekala v skladu s številom prebivalcev. Ptuj bi, na primer, tako moral prispevati slabih 3000 evrov. Na mariborskem sestanku so se glede morebitne vključitve Celja v EPK 2012 dogovorili, da se celjska občina zaenkrat ne vključi v projekt. Celje pa bo po vsej verjetnosti vendarle sodelovalo, toda ni še določeno, ali samo programsko ali pa kot eden izmed enakopravnih partnerjev.