Ena izmed znamenitosti Essna je tudi vila Huegel, nekdanja rezidenca družine industrijskih mogotcev Krupp. Foto: EPA
Ena izmed znamenitosti Essna je tudi vila Huegel, nekdanja rezidenca družine industrijskih mogotcev Krupp. Foto: EPA
Pecs
Pecs leži približno 200 km južno od Budimpešte. Foto: EPA
Carigrad
Program EPK-ja so v Carigradu gradili na bogati kulturni dediščini iz različnih obdobij. Foto: EPA

Mesta so ob tej priložnost pripravila bogat program, s katerim želijo predstaviti tako svojo kulturno dediščino kot aktualno dogajanje na področju kulture.

Essen za kulturo v Porurju
V Nemčiji so v projekt pod naslovom Essen za Porurje vključili celotno regijo. Moto EPK v Nemčiji, ki je združil 53 mest v Porurju, se glasi Sprememba skozi kulturo - kultura skozi spremembo. Organizatorji so v program vključili 300 projektov, v sklopu katerih se bo čez vse leto zvrstilo 2.500 dogodkov.

Essen bo z EPK-jem dobil tudi nov muzej. V eni izmed stavb nekdanjega rudnika (Zeche Zollverein), ki je od leta 2001 vpisan na seznam kulturne dediščine organizacije Unesco, bo vrata odprl Muzej Porurja. EPK pa bo Essnu prinesla tudi novogradnjo, in sicer bo novo stavbo dobil poznani Muzej Folkwang. Poslopje je načrtoval britanski arhitekt David Chipperfield.

Pecs, "mesto brez meja"
Pecs, ki so ga označili kot "mesto brez meja", bo čez vse leto prek številnih dogodkov predstavil bogastvo kulturne tradicije na območju, kjer so čez stoletja sledove pustili Nemci, Turki in drugi narodi.

Med ključnimi projekti EPK-ja v Pecsu so gradnja konferenčnega in koncertnega središča, ureditev kulturne četrti Zsolnay, prenova Muzejske ulice ter gradnja Knjižnice in centra znanja južne Podonavske regije.

Carigrad, "najživahnejše mesto na svetu"
Carigrad, večmilijonska turška prestolnica, se bo v letu 2010 predstavil kot "najživahnejše mesto na svetu". Program EPK-ja so v mestu gradili na bogati kulturni dediščini iz različnih obdobij.

Program je doživel tudi kritike, in sicer predvsem umetnikov, ki se ne strinjajo s tem, da je tolikšen poudarek na kulturni dediščini.

Leta 2011 si bosta naziv Evropska prestolnica kulture delila Turku in Talin. Maribor bo na vrsti leta 2012, skupaj z Guimaraesom.