Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Učenje slovenščine, ustvarjalnost in druženje povezujejo delavnice, ki so jih za otroke med počitnicami pripravili v Slovenskem domu na Reki, je poročala Tjaša Lotrič za Radio Slovenija.

"Namenjene so temu, da se tudi posamezni elementi slovenske kulture, seveda tudi jezika, na en sproščen, zanimiv način predstavijo tudi otrokom, ki niso vključeni v pouk slovenskega jezika na osnovnih šolah. Tako da se res trudimo, da ni šola, da so sproščeni, ampak da se ob tem tudi nekaj naučijo," pojasni učiteljica slovenskega jezika Andreja Šlosar.

Na eni strani gre torej za spoznavanje jezika, predvsem besed, a tudi običajev in zgodb, o katerih se učijo prek slovenskih pravljic. V tokratnih delavnicah so dekleta barvala belokranjske pirhe v značilni barvni trojici črne, bele in rdeče, fantje pa pirhe vseh barv. "Meni je tukaj zabavno, ker se igramo zunaj in notri, učimo se slovenščino. Naučil sem se nekaj novih besed: žaba, lonček," je povedal udeleženec delavnice.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Delavnice so zelo dobro obiskane, pravijo organizatorji, ki bodo nekaj podobnega pripravili tudi v poletnih mesecih. Pri izvajanju jim pomaga tudi dijakinja Michelle, ki želi študij nadaljevati v Sloveniji. "Rada sem v društvu, ker mi je lepo in je vedno dobro vzdušje. Od letošnjega leta imamo na srednji šoli slovenski jezik, pred tem sem obiskovala že dodatni pouk tukaj v društvu," pove.

Udeleženci delavnic so pogosto vključeni tudi v kulturne dogodke, ki jih pripravljajo. Kot pravi podpredsednik Kulturno-prosvetnega društva Bazovica, Zvonimir Stipetić, so zadnja leta začeli s podmladkom, saj so ostali brez generacije mladincev, a zdaj že poučujejo otroke nekdanjih udeležencev delavnic. "V Bazovici je bila zmeraj zelo dejavna mladinska skupina, to so bili najstniki, študentje, ki so pa nato postali starši. Pa smo rekli, da bomo te otroke zdaj poskusili privabiti v Bazovico, tako da bodo tukaj začutili svoj dom, tako kot so ga oni."