Noam Chomsky na posnetku iz leta 2012. Foto: AP
Noam Chomsky na posnetku iz leta 2012. Foto: AP

"To je neresnično. Dobro se počuti," je v odzivu na poizvedovanje medijev o domnevni smrti 95-letnega Noama Chomskega sporočila njegova žena Valeria Wasserman, s katero je poročen od leta 2014.

Posledice lanske možganske kapi
Poročila o njegovi smrti so po poročanju tujih tiskovnih agencij zanikali tudi v bolnišnici. Chomsky je sicer junija lani doživel možgansko kap, zaradi katere ima težave z govorom in premikanjem desne strani telesa.

Wasserman, ki je Brazilka, je za NBC povedala, da je moža letos odpeljala v svojo domovino z rešilnim letalom z dvema medicinskima sestrama, ko je po možganski kapi lahko odpotoval iz ZDA. Chomsky se zaradi zdravstvenih težav v zadnjem času tudi ni več pojavljal v medijih, kjer se je sicer večkrat oglasil s svojimi kritikami ameriške zunanje politike.

Sorodna novica Devet desetletij Noama Chomskega, očeta sodobne lingvistike

Oče sodobnega jezikoslovja
Leta 1928 v Philadelphii rojeni Chomsky, poznan kot oče sodobnega jezikoslovja, je zaslovel v 50. letih preteklega stoletja. Vedo je revolucioniral in na novo opredelil tako njene profesionalne cilje in meje kot tudi epistemološke, teoretične in metodološke predpostavke. Izid njegovega dela Skladenjske strukture v letu 1957 predstavlja začetek popolnoma novega raziskovalnega dela v jezikoslovju.

Status očeta sodobnega jezikoslovja mu je prinesla predvsem revolucionarna teorija, da je sposobnost oblikovanja strukturiranega jezika človeku prirojena. Dejaven je bil tudi na področju kritike družbenih neenakosti, nepravičnosti in državnega nasilja.

Častni doktorat Univerze v Ljubljani
Chomsky, sicer tudi glasen kritik sodobnega kapitalizma, se sam deklarira za libertarnega socialista in somišljenika anarho-sindikalizma. Univerza v Ljubljani mu je leta 2005 podelila naziv častnega doktorja, ob tej priložnosti je tudi obiskal Slovenijo.