Arheologi so odkrili drugi pomol za dostopanje do templja v Karnaku, kar je še ena potrditev dejstva, da je bil tempeljski kompleks v Karnaku eden najpomembnejših v starem Egiptu. Foto: EPA
Arheologi so odkrili drugi pomol za dostopanje do templja v Karnaku, kar je še ena potrditev dejstva, da je bil tempeljski kompleks v Karnaku eden najpomembnejših v starem Egiptu. Foto: EPA
Karnak
Na novo odkriti pomol so uporabljali v sušnem obdobju. Foto: EPA
Karnak
Karnak velja za največji antični tempeljski kompleks, vendar je mogoč le ogled Amonovega templja. Foto: EPA

Egiptovski arheologi, ki jih vodi Mansur Boraik, so pred kratkim odkrili drugi pomol ob tempeljskem kompleksu, v katerem so častili tako imenovano tebansko sveto trojico. To sta poleg najpomembnejšega boga Amona sestavljala še njegova družica Mut in njun sin Hon (tega je Amon pravzaprav le posvojil). Tempeljski kompleks v Karbaku velja za največji antični kompleks svetišč, velik pomen pa pridobi v času, ko 11. dinastija, ki je vladala iz Teb, razširi svojo vladavino na celoten Egipt.



Ne le tempelj gospodarja resnice, očeta bogov ...
Tempeljski kompleks v Karnaku se pogosto označuje kot tempelj boga Amona. V starem Egiptu so se pomeni posameznih božanstev skozi čas spreminjali. Na vrhuncu priljubljenosti Amonovega kulta, so Amona združili z dotedanjim bogom sonca Rajem v božanstvo Amon-Ra, katerega v himni Amon-Raja opisujejo z besedami: "Gospodar resnice, oče bogov, stvarnik človeka in živali, gospodar vseh stvari, ki obstajajo, stvarnik esence življenja." Amon oziroma Amon-Ra je svojo prvenstveno vlogo v egipčanskem panteonu obdržal do nastopa faraona Ehnatona, ki je uvedel monoteizem boga Atona. Po njegovi smrti se znova vrne politeizem, z njim pa nastopi tudi ponovna vzpostavitev Amona.

Vendar Amon ni edini, ki so mu v Karnaku posvetili tempelj. Tam so tudi svetišči Amonove žene in sina ter ostanki templja, posvečenega faraonu Amenhotepu IV. V primeru zadnjega gre za tempelj Ehnatona, ki pa ga je ta dal zgraditi še pred uvedbo prve znane monoteistične veroizpovedi oziroma ko se je še imenoval Amenhotep IV. Vendar pa je za javnost dostopen le Amonov tempelj, in to je tudi razlog, zakaj Karnak pogosto imenujejo Amonov tempeljski kompleks.

Polona Balantič