Letošnji 'zmuzljivi' (vsaj kar se pojavljanja v medijih tiče) Prešernov nagrajenec je v svoj zahvalni govor vključil tudi verze iz Pesmi štirih. Foto: RTV SLO
Letošnji 'zmuzljivi' (vsaj kar se pojavljanja v medijih tiče) Prešernov nagrajenec je v svoj zahvalni govor vključil tudi verze iz Pesmi štirih. Foto: RTV SLO
Cankarjev dom
Demeter Bitenc
Demetru Bitencu je bil Radko Polič najbolj všeč v filmu Idealist. Foto: RTV SLO

Pogrešal pa sem Emo Kugler, ker mislim, da bi si ona pa zaslužila nagrado. (...) Za svoje filme je tudi v tujini prejela pohvale in nagrade, zato se mi zdi malo nelepo, da so jo obšli.

Demeter Bitenc - na vprašanje, kdo je bil po krivem spregledan

Malo sem razžaloščen, ker nimamo literati glavne nagrade. Še med nagradami Prešernovega sklada imamo samo eno damo, pa so bili trije nominirani.

Tone Pavček
Prešernova proslava 2007

Ali je bila odločitev načrtovana ali povsem intuitivna in momentna, bi težko rekli. Skoraj bi si upali staviti na zadnje, saj Rac slovi kot eden najizrazitejših intuitivnih igralcev pri nas. Zato pa so se o Poliču na prošnjo novinarjev v zadnjih dveh mesecih "morali" toliko bolj vztrajno izrekati nagrajenčevi stanovski kolegi in drugi, ki so kakor koli povezani s Poličevim "fohom". Po podelitvi Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada temu opravilu nista "ušla" niti starosta slovenskega filma in poosebljenje svetovljana stare šole Demeter Bitenc in minister za kulturo Vasko Simoniti.

Demeter Bitenc vzklikne ježeštana
O obsežnosti in kakovosti opusa Radka Poliča - Raca zelo veliko pove že prvi Bitenčev odziv na vprašanje MMC-ja, v kateri vlogi se mu je Polič najbolj vtisnil v spomin: "Ježeštana! To je pa zdajle zelo komprimitirajoče vprašanje!" Že trenutek zatem je sledil odgovor: "V filmu po literarni predlogi Ivana Cankarja Martin Kačur. In sicer gre za film Igorja Pretnarja Idealist. Poličev lik učitelja v tem filmu se mi je vtisnil v spomin kot najbolj prezenten. Zanj je v Pulju dobil tudi nagrado za najboljšega igralca." Tudi zaradi te nagrade je za Bitenca, ki je tudi sicer Poliča opazoval kot filmar, skozi filmarske oči, ta vloga večji presežek kot Poličevo delo v gledališču.

Vasko Simoniti pa O, marička
Podoben kot Bitenčev je bil tudi prvi odziv na isto vprašanje, ki je bilo postavljeno ministru za kulturo. "O, marička! Raca pa poznam že zelo dolgo, je celovit kot dramski in kot filmski igralec, tudi v monodramah je nastopal, tako da bi težko rekel, v kateri vlogi je bil najboljši. Je imeniten igralec ... V Drami, v Jovanovićevih predstavah, še v jugoslovanskih filmih," ni nobenega dosežka enega izmed obeh glavnih nagrajencev želel poudariti Simoniti.

Ministru je všeč tudi Matičičeva glasba
Minister za kulturo ni pozabil pohvaliti niti drugega letošnjega dobitnika velike Prešernove nagrade Janeza Matičiča. Simoniti je priznal, da ni bil prej še na nobenem njegovem koncertu, a se je pohvalil, da je v zadnjih dneh poslušal njegovo glasbo. "Sicer sem daleč od tega, da bi jo poznal, zato mi je bila zelo prijetno presenečenje, ker je glasba modernosti, s sodobnim izrazom, ki mu gospod Matičič sledi, in zna biti komunikativna," je način nagrajenčevega skladanja opisal Simoniti.

Igralcev zadosti, ena Ema Kugler premalo
Radko Polič - Rac je na odru, na katerem so ob podelitvi najvišjih slovenskih priznanj s področja kulture prevladovali negotovo majavi kandelabri, del scene za očarljivo opero enodejanko Al' pekel, al' nebo skladatelja Alda Kumarja, ki sta jo pohvalila tako Simoniti kot Pavček, Matičič pa je za MMC raje ni želel komentirati, edini zastopal igralski "ceh". Tudi med nominiranci za nagrade Prešernovega sklada letos ni bilo igralcev. Je bil kdo prezrt? "No, saj veste, en igralec je pa res zadosti!" je Demeter Bitenc z mislimi še vedno pri Poliču v trenutku zadušil morebitna namigovanja, da je bila igralska stroka prezrta.

Zato pa je bil po njegovem mnenju verjetno prezrt nekdo drug. Trikratna nominiranka za nagrado Prešernovega sklada, ena najbolj vsestranskih slovenskih scenskih umetnic in trmasta (nič manj kot Polič v svojem poklicu) protagonistka slovenskega eksperimentalnega filma. "Pogrešal pa sem Emo Kugler, ker mislim, da bi si ona zaslužila nagrado. Tudi jaz sem že delal z njo in lahko rečem, da dela zelo zavzeto in s tako intenziviteto in s takim poštenjem in tudi s takim uspehom. Za svoje filme je tudi v tujini prejela pohvale in nagrade, zato se mi zdi malo nelepo, da so jo obšli."

Samo ena dama je zastopala literate
Rahlo razočaran nad izborom dobitnikov nagrade Prešernovega sklada je bil tudi priznani pesnik Tone Pavček. "Malo sem razžaloščen, ker nimamo literati glavne nagrade. Še med nagradami Prešernovega sklada imamo samo eno damo, pa so bili trije nominirani," je dejal za MMC eden izmed pesnikov, ki so skupaj izdali prelomno zbirko Pesmi štirih.

Rac ni vadil recitacije
Prav to zbirko je Rac ob koncu svojega govora potegnil iz žepa in bral iz nje. Kako dejstvo, da je nagrajenec raje izbral Menartovo kot Prešernovo pesem, komentira Pavček? "Verjetno je poznal pesmi in je izbral popolnoma pravilno pesem, ki je bila primerna tudi kot samospraševanje - kdo si, kaj si. In igralec nikoli ne ve, čigav je, ker ima tisoč obrazov v sebi. Se mi zdi, da je Rac to dobro naredil, se je pa poznalo, da je ni prej ene dvakrat prebral," je opazil Pavček, ki je zaupal tudi, da je bila prebrana pesem avtorju Janezu Menartu vedno zelo pri srcu.

Polona Balantič, Mateja Tušek

Pogrešal pa sem Emo Kugler, ker mislim, da bi si ona pa zaslužila nagrado. (...) Za svoje filme je tudi v tujini prejela pohvale in nagrade, zato se mi zdi malo nelepo, da so jo obšli.

Demeter Bitenc - na vprašanje, kdo je bil po krivem spregledan

Malo sem razžaloščen, ker nimamo literati glavne nagrade. Še med nagradami Prešernovega sklada imamo samo eno damo, pa so bili trije nominirani.

Tone Pavček
Prešernova proslava 2007