Ljudem s posebnimi potrebami je prilagojena spletna stran EPK-ja, dobrodošli so tudi kot prostovoljci pri izvedbi dogodkov. Foto: EPA
Ljudem s posebnimi potrebami je prilagojena spletna stran EPK-ja, dobrodošli so tudi kot prostovoljci pri izvedbi dogodkov. Foto: EPA
Z uporabo naravnih in recikliranih materialov pa so postavili klančine, oznake, napise in ročaje, ki omogočajo boljšo dostopnost do prizorišč EPK-ja (fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Pod naslovom Priložnost za vse je zajeta vrsta dejavnosti, s katerimi želijo k projektu privabiti tudi invalide - kot soustvarjalce in kot gledalce.

Trenutno v mariborskem Mestnem parku enkrat tedensko izvajajo delavnice Natura ni ovira. Društvo Smetumet je v sodelovanju z mariborskimi invalidskimi organizacijami pripravilo vrsto dogodkov in instalacij, vezanih na park in bližnji sedež invalidskih organizacij na Trubarjevi 15. Med drugim so v parku postavili prilagojeno plesno ploščad, obljubljajo pa še postavitev zvočne instalacije in tipnega zemljevida parka.

Da bi bila kultura dostopna vsem
Prireditelji poudarjajo, da so dogodki namenjeni vsem obiskovalcem. "Želimo si, da bi s tem zastavili in še dodatno problematizirali vprašanje participacije in konzumiranja kulture, ki je končno le namenjena vsem, a vse prevečkrat ni dostopna vsem," je na nedavni novinarski konferenci v Mariboru povedala Maja Rijavec iz društva Smetumet.

Prav tako so se projekta lotili z željo po osveščanju javnosti, razbijanju stereotipov in tabujev, zmanjševanju predsodkov ter sprožanju javne razprave na to temo. Tako so v okviru projekta Kultura ni ovira opremili nekatere zapuščene izložbe v središču Maribora z "igračami s posebnimi potrebami". Z uporabo naravnih in recikliranih materialov pa so postavili klančine, oznake, napise in ročaje, ki omogočajo boljšo dostopnost do prizorišč EPK-ja.

"Naš cilj je, da se ljudje s posebnimi potrebami ne počutijo odrinjeni. Želimo si, da so vsi maksimalno integrirani v javni prostor," je pojasnila Alenka Kreč Bricelj, prav tako članica društva Smetumet.

Čutim glasbo, slišim ples
Kulturno društvo Center plesa v okviru EPK-ja pripravlja plesne delavnice in prvi mednarodni festival plesa gluhih Čutim glasbo, slišim ples. Avtor in režiser Nebojša Pop Tasić v sodelovanju z društvom Sonček pripravlja predstavo Jaz, meni, mene, me, v kateri nastopajo ljudje s cerebralno paralizo.

Društvo paraplegikov severne Štajerske naj bi z dramsko, glasbeno, filmsko in plesno govorico oblikovalo predstavo Per Aspera Ad Astra. Fotograf Andrej H. Štruc se predstavlja z razstavo fotografij o slepih in slabovidnih z naslovom stereOTIP. Zavod Risa pa naj bi s projektom Kultura in literatura za vse predstavil inštruktorje lahkega branja in novo izdajo prilagojenih knjig Visoška kronika ter Romeo in Julija.