V slovenščini imamo dosegljivih več Milnerjevih knjig in člankov, na naših tleh pa tokrat gostuje prvič. Knjigi Uvod v znanost o govorici in Strukturalizem sta izšli pri založbi Krtina in Jasno delo  pa v zbirki Philosophica, založbe ZRC. Foto: institutfrance.si
V slovenščini imamo dosegljivih več Milnerjevih knjig in člankov, na naših tleh pa tokrat gostuje prvič. Knjigi Uvod v znanost o govorici in Strukturalizem sta izšli pri založbi Krtina in Jasno delo pa v zbirki Philosophica, založbe ZRC. Foto: institutfrance.si
Mladen Dolar, Jela Krečič, Alenka Zupančič in Slavoj Žižek
Po predavanju se bo z Milnerjem pogovarjala slovenska lacanovska trojka: Mladen Dolar, Slavoj Žižek in Alenka Zupančič. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

Jean-Claude Milner (1941) je francoski filozof, strukturalist - lingvist in esejist ter eden največjih še živečih strukturalistov Lacanove šole. Bil je namreč učenec legendarnega Jacquesa Lacana in njegove psihoanalitične šole. Predvsem po odcepu od praktično-politično usmerjenega kroga Althusserjevih učencev v začetku 70. let preteklega stoletja se je usmeril v epistemologijo in se z nekaterimi kolegi tudi navduševal nad matematično logiko, literarno teorijo in Lacanovo psihoanalizo.

Predavanje Jeana-Clauda Milnerja poteka v sklopu v 13. festivala literatur sveta Fabula v avditoriju Narodne galerije, po njem pa se z Milnerjem pogovarjajo Mladen Dolar, Slavoj Žižek in Alenka Zupančič.


Prvikrat v Sloveniji

Zadnji dve desetletji se predvsem v esejih ukvarja tudi z antisemitizmom v evropski zgodovini in kulturi. Nazadnje je leta 2014 izšla knjiga Controversies: Politics and Philosophy in our Times v obliki dialoga med njim in Alanom Badioujem.

V slovenščini imamo dosegljivih več njegovih knjig in člankov, na naših tleh pa tokrat gostuje prvič. Knjigi Uvod v znanost o govorici in Strukturalizem sta izšli pri založbi Krtina in Jasno delo pa v zbirki Philosophica, založbe ZRC.

Več kot 30 dogodkov za 13. leto festivala
Fabula letos skupaj ponuja več kot 30 dogodkov. Osrednji literarni gost je nizozemski pisatelj Cees Nooteboom. Ob odprtju festivala se je občinstvu predstavil nemški pesnik, pisatelj in filozof Matthias Göritz, v goste prihajata še kolumbijski avtor Juan Gabriel Vasquez in islandski avtor Sjon.

Tokratna izvedba festivala v žarišče postavlja temo Prišlekov - prišleke, begunce, nomade in razseljence. Z njo želijo prispevati k poglobljenemu razumevanju begunstva in migracij. Pogovor s Sjonom bo 6. marca sklenil letošnji festival.