Foto:
Foto:

Nominiranci za nagrado Prešernovega sklada so klarinetist Mate Bekavac, igralec Radoš Bolčina, kipar Mirko Bratuša, pisatelj Aleš Čar, pisatelj Iztok Geister, filmski režiser Damjan Kozole, avtor stripov Tomaž Lavrič, baletna plesalka Alenka Ribič Laufer, slikar Oto Rimele, skladatelj Tomaž Svete, pesnik Aleš Šteger in skladatelj Igor Štuhec.

Letos samo ena Prešernova nagrada
Upravni odbor Prešernovega sklada bo letos podelil le eno Prešernovo nagrado, saj je samo Lipuš dobil dovolj glasov - dve tretjini glasov članov upravnega odbora - ki so potrebni za podelitev nagrade. Med nominiranci za nagrado Prešernovega sklada pa bo odbor do podelitve, ki bo na predvečer kulturnega praznika - 7. 2. v Cankarjevem domu - izbral največ šest nagrajencev.

Meta Hočevar, ki bo leta 2004 zaključila predsedovanje upravnemu odboru Prešernovega sklada, je še dejala, da je letos za Prešernovo nagrado prispelo 17 predlogov, za nagrade Prešernovega sklada pa 50 predlogov.

Vrednost Prešernove nagrade - najvišje državne nagrade na področju umetnosti - je po novem štiri milijone tolarjev, nagrade Prešernovega sklada pa so vredne 1.4 milijone tolarjev.

Med 17 nominiranci izbran Lipuš
Florjan Lipuš, rojen 4. 5. 1937 v Lobnu nad Železno Kaplo, piše romane, groteskno-satirično kratko prozo in drame. Med njegovimi najbolj znanimi novelističnimi zbirkami so Črtice mimogrede, Zgodbe o Čuših in Škorenj, med romani Zmote dijaka Tjaža in Srčne pege, med dramami pa Mrtvo oznanilo in Ekstremist Matija Gubec. Lipuš tudi prevaja v nemščino in angleščino, med letoma 1960 in 1981 pa je bil urednik literarne revije Mladje.

Lanski nagrajenci
Lani sta Prešernovo nagrado prejela arhitekt Vojteh Ravnikar in igralec Zlatko Šugman, oba za svoj umetniški opus, nagrajenci Prešernovega sklada pa si bili filmski režiser Jan Cvitkovič, gladališka režiserka Mateja Koležnik, pesnik Andrej Medved, kipar Alen Ožbolt, pihalni kvintet Slowind in skladateljica Larisa Vrhunc.