Na posnetku je Applov iPhone 7. Foto: Reuters
Na posnetku je Applov iPhone 7. Foto: Reuters

Sindikatu kulture in narave Slovenije – Glosa se, denimo, zdi nedopustno, da slovenski uporabniki iPhona v meniju tega pametnega telefona ne morejo izbrati maternega jezika. "Nedopustno, nezakonito in protiustavno je, da država s svojimi mehanizmi ne vzpostavi zakonitega stanja in da zlasti 14., 15. in 20. člen Zakona o javni rabi slovenščine ostajajo mrtve črke na papirju," so zapisali v pozivu.

Petzvezdični hotel Intercontinental v Ljubljani deluje od leta 2017. Foto: MMC RTV SLO
Petzvezdični hotel Intercontinental v Ljubljani deluje od leta 2017. Foto: MMC RTV SLO

"Sramotno in poniževalno"
Zdi se jim "sramotno in poniževalno", da se tehnološki velikan Apple požvižga na slovenski pravni red in ne dovoljuje izbora slovenščine v iPhonu in drugih izdelkih, ki so dostopni na slovenskem trgu – pri čemer pa omogoča izbiro slovaščine, hrvaščine in drugih jezikov.

Izpostavljen tudi hotel Intercontinental
V pozivu so opozorili so tudi na hotel Intercontinental v Ljubljani, ki na spletu ne omogoča rezervacij v slovenščini.

To je v nasprotju s predpisi, zato bi bilo po mnenju sindikata treba od pristojnih inšpekcijskih služb, kot sta inšpektorat za kulturo in medije ter tržni inšpektorat, zahtevati, da na terenu sprotno ukrepajo glede pravnih norm, ki zavezujejo k javni rabi slovenskega jezika in njegove izbire v elektronskih komunikacijskih in nadzornih napravah.