O svojem delu bo medresorska delovna skupina po potrebi poročala vladi, administrativno - tehnično podporo pa bo zagotavljal direktorat za investicije pri ministrstvu za visoko šolstvo. Foto: MMC RTV SLO
O svojem delu bo medresorska delovna skupina po potrebi poročala vladi, administrativno - tehnično podporo pa bo zagotavljal direktorat za investicije pri ministrstvu za visoko šolstvo. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Vodja delovne skupine bo minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Foto: MMC RTV SLO

Ob imenovanju skupine je vlada na seji ukinila gradbeni odbor za izgradnjo Univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Sicer pa bodo poleg ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Golobiča v delovni skupini sedeli še ministrica za kulturo Majda Širca, minister za finance Franc Križanič in minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Henrik Gjerkeš.

Državni sekretarji na omenjenih ministrstvih bodo v skupini kot namestniki vodje oziroma namestniki članov skupine. Če vodja medresorske delovne skupine oceni, da je pri obravnavi posameznih vprašanj potrebno, lahko delovna skupina k delu pritegne tudi druge predstavnike ministrstev in vladnih služb ter zunanjih izvajalcev.
Naloge medresorske delovne skupine so koordiniranje in vodenje priprav na izgradnjo novo načrtovane stavbe NUK II, odločanje o bistvenih programskih elementih investicije v knjižnico ter obravnava in potrjevanje projektno nalogo za omenjeno investicijo. Prav tako bo obravnavala in potrjevala projektne dokumentacije za investicijo NUK II , pripravila terminski plan izvedbe investicije, poleg tega pa še obravnavala in določala vire financiranja investicije ter spremljala njeno izvajanje vse do njenega zaključka.
Naloge odbora od začetka niso bile jasno navedene
Začetek priprav za nov projekt NUK II je vlada visokošolskemu ministrstvu naložila decembra 2009 in v okviru tega je ministrstvo predlagalo ukinitev gradbenega odbora za izgradnjo Univerzitetne knjižnice v Ljubljani. V vladnem gradivu navajajo ugotovitve računskega sodišča o večkratni spremembi sestave gradbenega odbora, prav tako pa od vsega začetka niso bile jasno navedene njegove naloge in pristojnosti. Odbor se je predvsem seznanjal s stanjem na projektu ter podajal priporočila in usmeritve. "Iz teh razlogov, pa tudi zaradi številčno velike sestave, odbor ni igral aktivnejše vloge pri načrtovanju investicije, zato je smiselna njegova ukinitev," ocenjujejo v vladi.
Še naprej bo za operativno delo v skladu z zakonom o izgradnji NUK II odgovorno visokošolsko ministrstvo, ki pa je za učinkovito vodenje projekta vladi predlagalo imenovanje omenjene delovne skupine.