Jeruzalem je zaradi svoje bogate zgodovine eno arheološko najbolj raziskanih mest na svetu. Stalna praksa je, da na gradbišča pred začetkom vsakega novega projekta pošljejo arheološko skupino. Foto: Assocated Press
Jeruzalem je zaradi svoje bogate zgodovine eno arheološko najbolj raziskanih mest na svetu. Stalna praksa je, da na gradbišča pred začetkom vsakega novega projekta pošljejo arheološko skupino. Foto: Assocated Press
V Jeruzalemu gre arheologija seveda nemalokrat z roko v roki s politiko, še posebej na območju okrog starega mesta. Arheolog z univerze v Tel Avivu Rafi Greenberg opozarja, da izraelske oblasti pogosto namenijo ogromno sredstev za izkopavanja v Jeruzalemu, zaradi česar drugi deli dežele ostajajo zapostavljeni. Foto: Assocated Press

Izraelske oblasti, pristojne za kulturno dediščino, so v ponedeljek sporočile, da so verjetno odkrili ostanke antičnega kopališča, ki ga je uporabljala deseta rimska legija v svojem garnizonskem mestu. (Rimski zavojevalci so judovsko vstajo pod vodstvom bara Kokhbe dokončno zadušili leta 135, Jeruzalem pa preimenovali v Aelia Capitolina; Judom so vstop v mesto prepovedali.)

Kopališko korito so odkrili med izkopavanji temeljev za načrtovano novo ritualno kopališče za judovske moške v Jeruzalemu; ko bo najdba dokončno izkopana, jo bodo nekako vključili v novo kopališče.

Zgodovina se nenehno spreminja
Nova najdba priča, da je bila Aelia Capitolina večja, kot so sprva domnevali. Taborišče desete rimske legije je bilo postavljeno na območju današnjega starega jedra Jeruzalema, najbrž v armenski četrti. "Najdba kopališča v bližnji (današnje) judovske četrti dokazuje, da je večina vojakov hodila naokoli, tudi zunaj taborišča," ugotavlja vodja izkopavanj Ofer Sion.

Ob robu kopališkega bazena so po Sionovih besedah odkopali tudi več posameznih kadi. Bazen so z vodo polnili po posebnem dovodnem sistemu. Dno bazena je bilo pokrito z belim mozaikom, v bazenski ploščici pa je bil vgraviran simbol legije Fretensis: LEG X FR.

Antični smisel za humor?
Med izkopavanjem so naleteli še na eno zanimivo odkritje - odtis pasjih tac. Lastnik štirinožca je bil verjetno kateri izmed vojakov. Odtis so našli nad simbolom legije, in to na strešni opeki kopališča. "Odtis je nastal ali naključno ali pa namenoma, kot svojevrstna šala," pojasnjuje Sion.