Kinodvorana, ki je imela nekoč največje platno v državi, se je dokončno poslovila že leta 2001; nekdanji kino bo imel odslej drugačno namembnost. Foto: B. Jakše (www.ljubljana.si)
Kinodvorana, ki je imela nekoč največje platno v državi, se je dokončno poslovila že leta 2001; nekdanji kino bo imel odslej drugačno namembnost. Foto: B. Jakše (www.ljubljana.si)
Center urbane kulture v šiški je bil ena od predvolilnih obljub župana Jankoviča. Foto: B. Jakše (www.ljubljana.si)

Za direktorja tega javnega zavoda je ljubljanski mestni svet v ponedeljek (za pet let) imenoval Simona Karduma, ki je bil od marca 2008 vršilec dolžnosti direktorja.

Ljubljanski mestni svet je sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center urbane kulture Kino Šiška sprejel 4. februarja 2008. Dan pozneje sta ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik uprave SCT Ivan Zidar podpisala pogodbo za obnovo kina.

Z zamudo, a vseeno ...
Gradnja kina je, kot je februarja letos dejal župan Zoran Janković, za Ljubljano "nekaj novega", kar je po njegovih besedah tudi opravičilo, zakaj se njegova gradnja tako vleče. Projekt obnove kina je bil vključen v strategijo razvoja kulture v mestni občini Ljubljana 2008-2011.

Prostor sodobne urbane kulture
Multikulturni center Kino Šiška bo po prenovi zagotovil prostor tistim umetnikom, ki delujejo na področju sodobne urbane kulture in se ukvarjajo z glasbeno, uprizoritveno, vizualno in intermedijsko ustvarjalnostjo. Prostora pa ne bo ponudil le ljubljanskim, ampak tudi drugim slovenskim in tujim umetnikom. Javnosti bo predstavljal dela domačih in tujih umetniških ustvarjalcev ter skupin, produkcije in koprodukcije. Mestna občina Ljubljana pa namerava v naslednjih dveh letih za plače zaposlenih nameniti 212.000 evrov.

Nekdanja slava "komunalnega centra" Šiške
Predlani so mestni svetniki za kulturni spomenik lokalnega pomena med drugim razglasili trgovski paviljon v Šiški, ta je del nekdanjega “komunalnega centra” Šiške, ki so ga sestavljali stavba Občine Šiška, kino in hotel. Prvotno sta bila tu načrtovani dve trgovski hiši, od katerih je bila zgrajena le ena in poleg nje manjši trgovski paviljon. Modernistično zasnovana stavba je bila po načrtih Miloša Bonče zgrajena leta 1964.

Kino je sprva nastajal kot del Hotela Ilirija, Kinematografi Ljubljana pa so kinodvorano do konca zgradili in opremili in od leta 1964 ter tam predvajali filme. To poglavje kina Šiška se je (zaradi "pobega" množic v takrat novi Kolosej) končalo leta 2001.

A. J.