Michelangelov Dan, ena izmed figur, ki spremljajo pokojne Medičejce v njihovi grobnici.  Njeno gradnjo je naročil medičejski papež Leon X., v njej pa so pokopani njegov oče Lorenzo Veličastni, Lorenzov brat Giuliano ter Lorenzova vnuka Lorenzo in Giuliano, vojvoda Urbina in Nemours. Foto:
Michelangelov Dan, ena izmed figur, ki spremljajo pokojne Medičejce v njihovi grobnici. Njeno gradnjo je naročil medičejski papež Leon X., v njej pa so pokopani njegov oče Lorenzo Veličastni, Lorenzov brat Giuliano ter Lorenzova vnuka Lorenzo in Giuliano, vojvoda Urbina in Nemours. Foto:
Van Gogh: Zvezdnata noč
Hallstatt
Prebivalce avstrijskega naselja Hallstatt je pred kratkim presenetila novica, da nameravajo na Kitajskem postaviti kopijo njihovega mesteca. Foto: EPA

Pravzaprav bodo avgusta ustvarili kar šest serij kopij slavnih renesančnih bronastih figur, projekt pa sodi v okvir Italijanskega leta na Kitajskem, ki poteka vzporedno s kitajskim kulturnim letom v Italiji, s projektom pa želijo razširiti kulturno zavedanje, diplomatsko partnerstvo in turizem med obema državama.
"Nekateri Italijani povezujejo kitajsko zgolj s restavracijami priseljencev, a seveda je mnogo več za spoznati, tako kot Italijani ne pečejo zgolj pic," je povedal direktor italijanskega kulturnega ministrstva Mario Resca. Letošnja 'izmenjava' kulturnih let ni prvi tak primer sodelovanja med državama. Tudi leta 2006 se je izmenjava vrtela okoli istega renesančnega mojstra, ko je Italija v kitajsko pristaniško mesto Ningbo poslala repliko Michelangelovega Davida v zameno za dva kamnita leva.
Od renesanse do postimpresionistov
Pravzaprav je Kitajska v zadnjih letih večkrat pokazala zanimanje za večjo reprodukcijo zahodnih umetnin in umetnikom pogosto plačuje, da s potezo za potezo ponovijo določeno platno. Gre za tisoče del, kopij slik mojstrov od Rembrandta do Cézanna.
Avstrijski Hallstatt se dviga tudi na Kitajskem
Znamenito van Goghovo Zvezdnato noč je mogoče kupiti celo različnih v različnih velikostih, med katerimi je treba za tiste manjših mer odšteti okoli 19, za večje pa 164 dolarjev. Ponudniki pa se tudi prilagodijo in kopije mojstrovin pripravijo v merah po želji.
Vendar se kitajska obsedenost z replikami ne konča pri slikarskih in kiparskih delih, ampak se kaže tudi v velikopoteznih gradnjah celih mest. Pred kratkim so avstrijski mediji oznanili, da bodo v najbogatejši kitajski provinci Guangdong zgradili kopijo avstrijskega naselja Hallstatt, v katerem sicer biva približno 800 ljudi. Oglasil se je Unesco, ki je opozoril, da je tako ustvarjanje replike lahko nezakonito, saj je treba pri meritvah prositi za dovoljenje lastnika. Vendar župana Hallstatta takšno kopiranje ne moti, novica o načrtih Hallstatta II. pa ga je prej očarala kot razjezila.
Na Kitajskem so že postavili 'klone' Barcelone, Benetk in Dorchestra. Tu je kopija tipičnega angleškega trga z značilno britansko opečnato gradnjo in rdečimi telefonskimi govorilnicami, ki stoji v bližini Šanghaja, za nekoga morda kič, za drugega pa prekrasen ambient. Vsake oči imajo zares svojega 'malarja'.