Festival Ljubljana bi moral križevniško cerkev, ki je del kompleksa ljubljanskih Križank, 9. maja predati križniškemu redu, ki jo je dobil nazaj v denacionalizacijskem postopku. Foto: BoBo
Festival Ljubljana bi moral križevniško cerkev, ki je del kompleksa ljubljanskih Križank, 9. maja predati križniškemu redu, ki jo je dobil nazaj v denacionalizacijskem postopku. Foto: BoBo
V ugovoru, ki sta ga vložila MOL in Festival Ljubljana, navajata, da križniški red nima statusa osebe zasebnega prava, zato ne more biti nosilec lastninske pravice. Foto: BoBo
Na Festivalu Ljubljana so zagotovili, da objekta križevniške cerkve letos niso uporabljali in so kljub številnim načrtovanim dogodkom zaradi sodbe upravnega sodišča te prestavili na druge lokacije. Foto: BoBo

Lansko pomlad je ministrstvo za kulturo križevniško cerkev v denacionalizacijskem postopku vrnilo križniškemu redu v naravi. Lastnica cerkve Mestna občina Ljubljana – MOL in njen upravljavec Festival Ljubljana sta zoper to odločitev sprožila upravni spor in izgubila, saj je upravno sodišče 20. marca letos v celoti potrdilo odločbo ministrstva za kulturo, ki je tako postala pravnomočna, poroča današnji Dnevnik.

Sodba upravnega sodišča je izvršljiva od 9. maja. Festival Ljubljana pa ključev križevniške cerkve oziroma cerkve Device Marije pomočnice še vedno ni izročil križnikom, ki so od 19. septembra kot lastniki cerkve vpisani tudi v zemljiški knjigi.

Potem ko je upravno sodišče potrdilo odločbo o vrnitvi križevniške cerkve križnikom, sta Festival Ljubljana in MOL, kot še poroča Dnevnik, izkoristila izredno pravno sredstvo in na vrhovno sodišče vložila predlog za dopustitev revizije v povezavi s sodbo upravnega sodišča. Do odločitve v povezavi s tem, ki je vrhovni sodniki še niso sprejeli, pa sta se očitno odločila, da cerkve ne bosta predala denacionalizacijskemu upravičencu, zato ju ta toži.

Kot je za Dnevnik povedal pravni zastopnik križniškega reda Anton Pregelj, se na njihove pozive in zahteve po izročitvi cerkve v posest niso odzvali, zato pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani poteka lastninska tožba zaradi izpraznitve in izročitve nepremičnine.

Ptujsko okrajno sodišče je 4. oktobra na predlog ministrstva za kulturo dovolilo, da se kot lastnik križevniške cerkve v zemljiško knjigo namesto ljubljanske mestne občine vpiše križniški red. Vpis je začel učinkovati 19. septembra, ker pa sta MOL in Festival Ljubljana vložila ugovor, sklep o tem še ni pravnomočen. Navajata, da križniški red nima statusa osebe zasebnega prava, zato ne more biti nosilec lastninske pravice. Odvetnik Pregelj poudarja, da se te njune navedbe ponavljajo v vseh postopkih in so jih sodišča s svojimi odločbami že ovrgla.

Križniki: Festivalu Ljubljana uporablja cerkev protizakonito
Prior križniškega reda Janko Štampar v ugovoru zoper vpis križnikov v zemljiško knjigo vidi le manever, kako pridobiti še nekaj časa. "Še vedno nimam vstopa v cerkev. Občina in Festival Ljubljana zdaj znova trdita, da križniški red ne obstaja, da nima statusa verske skupnosti. Vse mogoče pišejo, samo da bi zavlačevali. Toda predaja ključev ali deložacija, nekaj od tega se bo zagotovo zgodilo. Če ne letos, pa na začetku prihodnjega leta," je za Dnevnik povedal Štampar, ki Festivalu Ljubljana očita, da križevniško cerkev, za katero bi jim moral ključe predati že maja, uporablja protizakonito.

Festival Ljubljana: Objekta letos nismo uporabljali
Na Festivalu Ljubljana za vprašanje, zakaj križevniške cerkve še vedno niso predali v last in posest križniškemu redu, ne odgovarjajo. So pa zagotovili, da tega objekta letos niso uporabljali: "Kljub številnim načrtovanim dogodkom smo jih zaradi sodbe upravnega sodišča prestavili na druge lokacije. V letu 2018 križevniške cerkve tudi nismo oddajali v najem drugim organizatorjem prireditev."

Dodali so, da Festival Ljubljana avtonomno odloča o svojem programu. "Če bi želeli dogodke organizirati v križevniški cerkvi, bi križniški red želel vplivati na program zavoda, kar je za Festival Ljubljana nesprejemljivo," so zapisali.