K velikemu zanimanju za razpis je najverjetneje pripomogla tudi bližajoča se Evropska prestolnica kulture, ki jo bo Maribor in še pet slovenskih mest gostilo prihodnje leto. Foto: RTV SLO
K velikemu zanimanju za razpis je najverjetneje pripomogla tudi bližajoča se Evropska prestolnica kulture, ki jo bo Maribor in še pet slovenskih mest gostilo prihodnje leto. Foto: RTV SLO

Prvi razpis GuestRoomMaribor za tuje ustvarjalce, ki bi želeli jeseni gostovati v Mariboru, je doživel lep odziv, saj se je nanj prijavilo okoli sto umetnikov in umetniških kolektivov z vseh koncev sveta. Razpis se je iztekel 10. julija, po besedah koordinatorke Katje Kos pa so nad številom prijavljenih presenečeni, zlasti ker je šlo za pilotski razpis.
Poleg očitno ustreznega oglaševanja vidijo razlog za to tudi v bližajoči se Evropski prestolnici kulture, kar bo Maribor s partnerskimi mesti postal prihodnje leto. Prispele prijave so zajemale vsa področja - od literature, vizualne umetnosti do glasbe in gledališča - in žirija je med njimi izbrala osem tistih, ki bodo od septembra do decembra za mesec dni delali in živeli v Mariboru. Žirijo so sestavljali Petra Kapš, Petra Kolmančič, Rene Maurin, Marko Ornik in Borut Wenzel.
V Mariboru bodo ustvarjali Ana Fabricius iz Madžarske, Sonia Leber in David Chesworth iz Avstralije, Mehdi Saeedi iz Irana, Paul Prudence iz Velike Britanije, Maria F. Scaroni in Vania Rovisco iz Nemčije, SOSka group iz Ukrajine ter Tetsuši Higašin iz Japonske. Seznam bo dopolnil kandidat iz slovaških Košic, s katerimi izvajajo recipročen program rezidenc, kar pomeni, da se na 3-mesečno rezidenco v Košice letos odpravlja tudi en kandidat iz Maribora.
Rezidentom bodo zagotovili bivalne in delovne prostore, štipendijo v višini 500 evrov, produkcijske stroške v višini 400 evrov, povrnjene potne stroške v višini do 300 evrov ter informacijski servis GuestRoomMaribor.
Prvi umetniki se bodo v Mariboru namestili septembra, ko bo tudi uradno odprt Hostel Pekarna, ki bo osrednji domicil rezidenčne platforme. Razpis za leto 2012 bodo objavili predvidoma 10. septembra.