Kot je dejal, bo njegov urad finančno podprl ustanovitev projektne pisarne, ki bo zamejcem nudila strokovno pomoč pri prijavi na razpise in črpanju evropskih sredstev.

Foto: go_2025
Foto: go_2025

Arčon se je skupaj z ministrom za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandrom Jevškom na novogoriški občini sešel s tamkajšnjim županom Samom Turelom, predstavniki krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO) in Javnega zavoda GO! 2025, so sporočili z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Deležniki so razpravljali o možnostih črpanja sredstev za projekt EPK 2025. Predstavniki krovnih organizacij v zamejstvu so se prav zato udeležili srečanja, da se jih kar najbolje vključi v projekt in opolnomoči za pridobivanje razpisnih sredstev, so poudarili na uradu.

Po besedah Jevška bo skupna pomoč iz kohezije za EPK znašala okoli deset milijonov evrov. Arčon je ob tem zagotovil, da bo njegov urad finančno podprl ustanovitev projektne pisarne v zamejstvu, ki bo nudila strokovno pomoč pri prijavi na razpise z namenom uspešnega črpanja evropskih sredstev.

"Čezmejnost je prednost našega območja, zato smo danes vključili naše krovne organizacije," je poudaril in napovedal operativni sestanek z njimi. Kot je dejal, bo to tudi priložnost, da krovnim organizacijam predstavijo strategijo, ki so jo izdelali za turistično promocijo in strategijo razvoja turizma v Benečiji in Reziji.

Nova Gorica. Foto: BoBo
Nova Gorica. Foto: BoBo

"Vse to lahko ima zelo pomembno vlogo pri pomoči pri EPK-ju 2025," je dejal Arčon in dodal, da se je o tem pretekli petek pogovarjal tudi s predsednikom dežele Furlanije - Julijske krajine Massimillianom Fedrigo.

Infrastrukturni projekti gredo "časovno v pravo smer"
Po besedah Arčona so prav danes uradno naznanili in ponudili svojo pripravljenost pri oblikovanju programa EPK 2025 z vsemi slovenskimi organizacijami v zamejstvu in po svetu. Kot je dejal, poleg že zagotovljenih sredstev za EPK obstaja tudi možnost zagotovitve dodatnih. "Vendar pa mora dodelitev sredstev temeljiti na konkretnih projektih in projektnih dokumentacijah, kar mora pripraviti občina," je poudaril.

Ministroma so na novogoriški mestni občini na kratko predstavili, katero infrastrukturo načrtujejo za potrebe EPK-ja. Po besedah Jevška gredo infrastrukturni projekti "časovno v pravo smer", tako da bo "mogoče pravočasno počrpati evropska sredstva in pripraviti vse potrebno do odprtja".