Za dolgoročno rešitev bi bilo po besedah ministra za izobraževanje, znanost in šport  treba pripraviti revidiran načrt projekta na Roški, vreden 138 milijonov evrov, vendar tega na Univerzi v Ljubljani še niso storili. Foto: Arhitekturni biro Ravnikar Potokar
Za dolgoročno rešitev bi bilo po besedah ministra za izobraževanje, znanost in šport treba pripraviti revidiran načrt projekta na Roški, vreden 138 milijonov evrov, vendar tega na Univerzi v Ljubljani še niso storili. Foto: Arhitekturni biro Ravnikar Potokar
Jernej Pikalo
Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se strinja, da so prostori akademij čez rob sprejemljivega in ne omogočajo razvoja področij. Foto: BoBo
ALUO
Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje bi glede na pismo, ki sta ga podpisala ministra, zagotovili začetek adaptacije stavbe na Erjavčevi 23 z dokupom manjkajočih zemljišč. Foto: RTV SLO

Položaj tovrstnega visokošolskega izobraževanja sta na zahtevo Nacionalnega sveta za kulturo obravnavala odbora DZ-ja za kulturo in izobraževanje. Predsednik NSK-ja Miran Zupanič je na začetku dejal, da je svet od leta 2008 že petkrat obravnaval to problematiko in pripravil obsežno dokumentacijo. Ugotovili so, da ni bila uresničena nobena izmed pobud sveta, ki bi prispevala k izboljšanju, temveč nasprotno.
Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je med drugim spomnil, da se študijski programi, ki sodijo na področje umetnosti, ne izvajajo zgolj na treh umetniških akademijah v Ljubljani, ampak jih imajo tudi druge fakultete in univerze. Poudaril je tudi, da so študijski programi, njihov obseg in število študentov v avtonomni pristojnosti univerz, vlada pa daje le soglasje.
Začasna rešitev v središču mesta
Obenem se minister strinja, da so prostori akademij čez rob sprejemljivega in ne omogočajo razvoja področij, zato sta z ministrom za kulturo Urošem Grilcem podpisala pismo o nameri o sodelovanju pri reševanju prostorske problematike akademij.
Po zapisih v pismu bi za Akademijo za glasbo do konca leta 2015 pridobili prostore v Kazini. Akademija za gledališče, radio, film in televizijo bi se preselila na Trubarjevo 3, prav tako pa bi ji v bližini omogočili še produkcijske prostore - gledališke dvorane, vadnice in studie. Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pa bi zagotovili začetek adaptacije stavbe na Erjavčevi 23 z dokupom manjkajočih zemljišč.
To bi bila le začasna rešitev. Za dolgoročno pa bi bilo treba pripraviti revidiran načrt projekta na Roški, vreden 138 milijonov evrov, vendar tega na Univerzi v Ljubljani še niso storili.
Univerza želi z akademijami ostati v mestu
Prorektor za umetnost na ljubljanski univerzi Matej Zupan pojasnjuje, da je rešitev v pismu o nameri za 100 milijonov evrov cenejša od investicije na Roški, poleg tega želijo z akademijami ostati v mestu. Nasprotno je državni sekretar na ministrstvu za kulturo Aleš Črnič menil, da projekt na Roški ni zunaj mesta in da bi ga v nižjem znesku v neki meri vendarle lahko realizirali. Zato je obžaloval, da univerza še ni pripravila revizije, ker bi se danes lažje pogovarjali o rešitvah.
"Znanost in umetnost sta naš kapital"
Tako koalicijski kot opozicijski člani odborov so se strinjali, da se problematika vleče že predolgo in da je treba, kot se je izrazila Janja Napast (SDS), resno pristopi k realizaciji in storiti korak naprej. Če se bomo držali akcijskega načrta, bomo postopoma šli v pravo smer, pravi Ljudmila Novak iz NSi-ja. Da sta znanost in umetnost, ki imata v javnosti visoko oceno, "naš kapital", je poudaril Mirko Brulc iz SD-ja.
Poslanci so sklenili, da morata ministrstvi o nadaljnjih korakih na tem področju odboroma poročati v roku petih mesecev.