Ob tem so na ministrstvu izrazili odločenost, da s socialnimi partnerji poiščejo ustrezno pravno rešitev za kolektivno urejanje delavskih pravic.

Samozaposleni v kulturi sicer predstavljajo 0,3 odstotka celotne delovno aktivne populacije pri nas. Foto: BoBo
Samozaposleni v kulturi sicer predstavljajo 0,3 odstotka celotne delovno aktivne populacije pri nas. Foto: BoBo

Kot so pojasnili na ministrstvu, se s sindikati nadalje pogovarjajo o vsebini dogovora, obe strani pa se strinjata glede časovnic in cilja, da se uveljavijo minimalni standardi plačila samozaposlenih pri delu z javnimi zavodi v kulturi in da se s tem občutno izboljšajo njihovi pogoji dela.

Sorodna novica Sindikati Glosa-Zasuk in Sviz pred sprejemom kolektivne pogodbe zahtevajo sporazum

Dokler ne dobijo kolektivne pogodbe, samozaposleni zahtevajo vsaj sporazum
Sindikalna konfederacija Glosa-Zasuk in sindikat Sviz sta namreč po torkovem sestanku ponovno opozorila, da po več kot letu dni, odkar so pristopili k pogajanjem z vlado za ureditev plačevanja samozaposlenih v kulturi s kolektivno pogodbo, ta še ni bila sprejeta. Zahtevali so, da se do konca junija sprejme premostitveni sporazum do sprejetja kolektivne pogodbe.

Da so samozaposleni v kulturi pomemben del sektorja, so prepričani tudi na ministrstvu, kjer so jih kot take uvrstili v pravkar potrjeno resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2024–2031 in pripadajoči akcijski načrt.

Prvi koraki k ureditvi položaja
A kot so poudarili na ministrstvu po sestanku s sindikati, so medtem že izvedli nekatere konkretne ukrepe, kot so zvišanje bolniškega nadomestila, prevzem prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje in izenačitev vstopnih pogojev za samozaposlene v kulturi, ki opravljajo deficitarne poklice, s preostalimi.

Med drugim so zvišali tudi cenzus oziroma prag, do katerega lahko samozaposleni uveljavljajo pravico do plačila prispevkov, ter jim v okviru odpravljanja posledic lanskih poplav omogočili temeljni dohodek in solidarnostni dodatek po vzoru javnih uslužbencev.

Kot so med drugim še pojasnili na ministrstvu, poteka tudi celovita prenova statusa samozaposlenih v kulturi in pripadajoče uredbe, ki bo uredila karierno dinamiko, po več letih pa bo osvežen in dopolnjen tudi seznam poklicev.

Za samozaposlene v kulturi načrtujejo tudi uvedbo večstopenjskega cenzusa, lažje prehajanje med statusom samozaposlenega in zaposlenega, predpisane razstavnine kot obvezni element javnega sofinanciranja ministrstva ter med drugim tudi krepitev mednarodne mobilnosti in priložnosti za delo na področju kulturno-umetnostne vzgoje.