Na ministrstvu za kulturo so prepričani, da je država obljube glede EPK-ja izpolnila, ob tem pa so izrazili zaskrbljenost 'nad počasnim izrisovanjem realnih okvirov EPK-ja 2012'. Foto: DZ
Na ministrstvu za kulturo so prepričani, da je država obljube glede EPK-ja izpolnila, ob tem pa so izrazili zaskrbljenost 'nad počasnim izrisovanjem realnih okvirov EPK-ja 2012'. Foto: DZ
Franc Kangler
Župan Mestne občine Maribor Franc Kangler je v ponedeljek izrazil presenečenje nad odnosom vlade in ministrice za kulturo Majde Širca ne le do Maribora, ampak, kot je dejal, do polovice 'kulturne Slovenije', češ da gre za 'ignoriranje vzhodne kohezijske regije znotraj kulturnega resorja'. Na sprejem pri premierju župani čakajo že štiri mesece. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu trdijo, da so obljube za projekt EPK izpolnili. Med drugim so zagotovili obljubljeni del programskih sredstev v proračunih in pripravili razpise za njihovo črpanje.

Župani zahtevajo pojasnila
Župani šestih mest, ki sodelujejo pri projektu EPK 2012, so na ponedeljkovem srečanju poudarili, da so občine samo podizvajalec tega projekta, nosilec projekta pa je Vlada Republike Slovenije. Župani pričakujejo, da jih bo v kratkem sprejel premier Borut Pahor, saj bi se z njim radi pogovorili o tem, na kakšen način naj vlada sama vloži zakon, s katerim bi opredelili financiranje investicijskih načrtov v okviru EPK-ja.

V okviru investicijskega dela projekta so občine prijavile za slabih sto milijonov evrov investicij, od tega pa naj bi dobro polovico zagotovila država. Vendar pa občine ne vedo, ali bodo sredstva zagotovljena in v kakšni višini, zato za ta investicijski del pričakujejo pripravo posebnega zakona.

Na ministrstvu so v izjavi za javnost zapisali, da so zagotovili obljubljena programska sredstva iz proračuna v višini 10,7 milijona evrov. V štiriletni programski in štiriletni projektni razpis so vključili dodatni dve točki za prioritetni kriterij "sodelovanje v okviru Evropske prestolnice kulture". Za oba razpisa so letno skupaj namenili 5,6 milijona evrov.

Prav tako so, kot pišejo, obvestili Umetnostno galerijo Maribor, da kot ena izmed prepoznanih prioritetnih investicij in upravičenka kulturnega evra začne postopke za črpanje 626.000 evrov za pripravo gradbene dokumentacije, ter predlagali takšne procesne spremembe, da bo mogoča neposredna potrditev projekta.

Poleg tega so izvedli tudi natečaj za kulturno infrastrukturo v občinski lasti v skupni vrednosti 10 milijonov evrov; med prejemniki sta Wolfova hiša in Galerija v Slovenj Gradcu ter APT v Novem mestu. Objavili so tudi javni razpis za sofinanciranje prenove in obnove, celostne revitalizacije in modernizacije kulturnih spomenikov v lasti občin iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013. Za sredstva lahko kandidirajo projekti, vključeni v EPK, pojasnjujejo na ministrstvu.

Prioritetna naloga
Ministrica za kulturo Majda Širca je v začetku svojega mandata projekt EPK označila za prioritetno nalogo ministrstva. V nacionalnem kulturnem programu je določeno, da bo država zagotovila največ do 40 odstotkov programskih stroškov, preostali del pa bodo prispevali preostali partnerji, pri čemer celoten znesek ne bo presegel 50 milijonov evrov, so spomnili na ministrstvu za kulturo.