Moskovski župan obljublja, da prodajnih mest na postajah podzemne železnice ne bodo ukinili. Foto: EPA
Moskovski župan obljublja, da prodajnih mest na postajah podzemne železnice ne bodo ukinili. Foto: EPA

Število gledaliških blagajn v Moskvi se ne sme zmanjšati, je na seji javne zbornice opozoril odposlanec ruskega predsednika za mednarodno kulturno sodelovanje Mihail Švidkoj. Med oktobrom in decembrom lani so na zbornici prejeli več kot 6000 pritožb meščanov in turistov, ki so izrazili skrb nad vse manjšim številom gledaliških blagajn po mestu.

Na podlagi številnih pritožb so na javni zbornici - organu, ki v prvi vrsti nadzoruje delo parlamenta - med Moskovčani izvedli anketo. Ta je pokazala, da več kot 50 odstotkov obiskovalcev gledališč vstopnice kupuje na blagajnah, postavljenih na postajah podzemne železnice. Te blagajne so priročne, osebe za okencem pa lahko kupcem svetujejo, katere predstave so vredne ogleda, so dejali anketiranci.

"Novotarije" bodo zmedle starejše
Z zamenjavo tradicionalnih gledaliških blagajn z avtomati bo gledališče izgubilo določen delež občinstva, je opozoril Švidkoj. Starejši na primer avtomatov ne uporabljajo. Če pa bi želeli nagovarjati sodobno občinstvo, bi se moral sistem kupovanja vstopnic spremeniti, saj je klasična vstopnica precej drugačna od elektronske, je pojasnil.

Kot eno osrednjih težav, s katerim se Moskva danes sooča, je Švidkoj izpostavil slabo ponudbo kulture v mestu. Kot je dejal, se prestolnica ne uvršča v skupino desetih ruskih mest, ki se ponašajo z najboljšimi standardi na področju kulture.

Posredovanje je bilo uspešno
Kot še poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass, se je moskovski župan Sergej Sobjanin že odločil, da v Moskvi ne bodo zaprli nobene gledališke blagajne. Morda se bodo spremenile njihove lokacije, ne pa tudi njihovo število.